SE og HØR suspenderer tiphonorering

Danske Mediers redaktionelle udvalg anbefaler åbenhed om honorering

7. maj, 2014 | Journalistik og redaktion| Nyt fra Danske Medier

SE og HØRs chefredaktør Niels Pinborg har besluttet at suspendere betaling for tip til bladet, indtil der er overblik over hele sagen om bladets betaling for bl.a. kreditkortoplysninger, skriver chefredaktøren i en kommentar i det nyeste nummer af ugebladet.

 

Chefredaktøren garanterer læserne, at ”når man læser SE og HØR, må det være rimeligt at antage, at de historier, der bringes, er fremkommet ved hjælp af lovlige metoder:uden bestikkelse eller anden kriminalitet. Og sådan bliver SE og HØR til i dag. Det står jeg inde for, skriver Niels Pinborg.

 

Han skriver, at tiphonoraret ikke suspenderes, fordi der er noget galt med, at folk, der giver bladet et tip, honoreres, men ”fordi der er tvivl om, hvorvidt det gør, at folk går for langt for at tippe os”.

 

Spørgsmålet om betalte tip indgik også i formanden for Danske Medier Per Lyngbys beretning på Danske Mediers generalforsamling.

 

Han oplyste, at Danske Mediers redaktionelle udvalg anbefaler, at medier, der anvender tiphonorering og betalte kilder, offentliggør deres retningslinjer for det.

 

Han oplyste, at udvalget anbefaler, at Danske Medier går ind for retningslinjer, som er inspireret af den norske såkaldte redaktørplakat, hvor der står:

”Pressen skal som hovedregel ikke betale  kilder og intervjuobjekter for informasjon. Vis moderasjon ved honorering for nyhetstips. Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger, som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon”.

 

Om SE og HØR-sagen sagde Per Lyngby, at ”det, der skete hos SE og HØR, er det, der ikke kunne ske i Danmark. Men det er sket alligevel”.

Læs hele nyhedsbrevet online