Din avis er blevet tyndere!

Pressens Fællesindkøb fylder 100 – og udvikler stadig produktionen og papiret

24. marts, 2017 | Tæt på

Af Anders Krarup

Det lyder nok ikke umiddelbart så godt, men det ER godt: Din avis er blevet tyndere de seneste år. Lige godt ti pct. tyndere. Reduktionen er heldigvis kun målt på den fysiske vægt, ikke på den indholdsmæssige.

 

Frem til 2009 blev langt de fleste aviser trykt på 45 grams papir. Så satte Pressens Fællesindkøb fokus på sagen, gennemførte laboratorie- og produktionstests, tog nogle forhandlinger med de modstræbende leverandører – og kom ned på 42,5 gram og endelig i 2012 på 40 gram. I formandsberetningen i 2013 hed det, at ’kørbarheden er på højde med 42,5 gram papiret, men at de største udfordringer formentlig ligger i pakkeriet, hvor hjørnerne på papiret krøller lige lovlig meget.’

 

Det kunne nogle kalde noget nørdet. Men faktisk er det rettidig omhu, for det betyder en del:

– Det giver en stor økonomisk gevinst på to til tre pct. alene i indkøb, og dertil kommer en besparelse på distribution af papirrullerne på tre til fem pct., fordi der ofte afregnes for vægten, siger Thomas K. Isaksen, 55, ansat i Pressens Fællesindkøb i 2006 som økonomichef og administrerende direktør fra 2007.

 

Han er næstyngste mand på kontoret i Skindergade i København.  De øvrige tre medarbejdere har været ansat i sammenlagt 75 år. Erfaringen og indsigten er solid i organisationen, der runder de første 100 år 30. marts – med Isaksen som blot den femte direktør.

 

Hans første år var også foreningens største:

– Gratisavis-krigen buldrede, så vi hentede, hvad vi overhovedet kunne få fat i til landet. Det år satte Danmark verdensrekorden i forbrug af avispapir med 273.000 tons. Det svarede til, at hver eneste dansker fra spædbarn til olding fik 50 kilo avispapir, fortæller Thomas Isaksen – og fastslår nøgternt, at det naturligvis er gået nedad siden da. Sidste år var forbruget nede på 110.000 tons – og vi er for længst røget ud af verdensranglisten.

 

Papirindkøb er en alsidig branche. Indtil 1. januar var Pressens Fællesindkøb også skibsreder – og medlem af rederiforeningen. Det specialbyggede avispapirskib Trans Dania sejlede fra 1989 til 2013 papirruller fra Finland, Sverige og Norge til papirlageret i København på den nu lokalt berømte papirø over for Nyhavn – og til lageret i Kolding, som forsyner trykkerierne på Fyn og i Jylland. Skibet blev solgt, fordi man efterhånden kun udnyttede 20-25 pct. af kapaciteten. Der går stadig papirskib til Kolding, mens papiret til de sjællandske og københavnske aviser dagligt hovedsageligt køres med lastvogne fra Sverige. Det er der også en del logistik i. Transporten af 4.000 tons avispapir – som nogenlunde svarer til det sjællandske forbrug på en måned – kræver 133 lastvognstog.

 

– Det fungerer upåklageligt i 95 pct. af alle leverancer. I resten af tilfældene må vi ind og trække i leverandørerne – og i allersidste instans kan vi levere fra Kolding, så vi tør godt sige, at vi har en sikker forsyningskæde, siger Thomas Isaksen, som konstaterer, at Pressens Fællesindkøb undervejs er blevet en form for specialister i downsizing:

– Vi er gået fra 25 mand i 2006 til i dag fire fastansatte.

 

Samtidig med, at Pressens Fællesindkøb har outsourcet blandt andet lagerdriften, er kræfterne lagt i at sikre en miljørigtig avisproduktion.

 

– Vi har gennemført, at alt papir i dag er FSC-miljøcertificeret, så avisproduktionen ikke sker på bekostning af naturen, men tværtimod sikrer genplantning og biodiversitet. De allerfleste aviser trykkes i dag på FSC-mærket papir. Og i de seneste ti år har vi lavet aftaler med trykkerierne om aftag af deres returpapir og de brugte trykplader i aluminium. Det var sidestillet med affald mange steder, men vi har løftet prissætningen ganske meget. Samtidig har medlemstrykkerierne fået en fælles FSC-certificering, som garanter en miljømæssigt holdbar produktion, fortæller Thomas Isaksen.

 

Hjemme i Birkerød møder han en helt anden og mindre papirpræget medievirkelighed: Fru Helle Schønemann-Paul er planredaktør på DR1. Når de holder fri fra medieproduktion og -planlægning går turen oftest til Trysil i Norge, hvor de for ti år siden byggede et par hytter, som nydes, når de ikke er lejet ud til dristige danskere.

 

 

 

 

 

 

Læs hele nyhedsbrevet online