Grundtvig knurrer i sin himmel over forslag i offentlighedslov

Danske Mediers adm. direktør: Folketinget i drift mod en mere skødeløs holdning til åbenhed og frihedsrettigheder

3. april, 2013 | Journalistik og redaktion

-165 år efter grundloven vil Folketinget nu lukke for befolkningens og pressens indsigt i ministrenes og folketingsmedlemmernes beslutningsgrundlag under drøftelser om lovgivning. Grundtvig knurrer i sin himmel, skriver Danske Mediers adm. direktør Ebbe Dal i en kronik i Politiken onsdag.

 

Han henviser til, at det var Grundtvig, som i den grundlovgivende forsamling 1848 fik stadfæstet princippet om offentlighed.

 

Det er dette princip, som Ebbe Dal finder antastes i forslaget til ny offentlighedslov, hvor det i § 27 foreslås, at retten til aktindsigt ikke skal omfatte »Dokumenter, der udarbejdes og udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer i forbindelse med sager om lovgivning eller anden tilsvarende politisk proces«.

 

-Men det enkelte folketingsmedlem bør tænke sig om en ekstra gang. Selv om det som nævnt kan være bekvemt for Folketingets gamle partier at gå ind for mindre offentlighed, når de enten er i regering eller kan tro, at de står foran at komme det igen, så er det en dårlig satsning at gå ind for lukkethed.

 

Det er ikke mere end to år siden, at jeg sad med en gruppe folketingsmedlemmer, som i dag har tag i magten, og hvor en, der nu er minister på en fremtrædende post, højlydt våndede sig under at befinde sig i et limbo af oplysningstørke og total lukkethed fra den borgerlige regerings side.

 

Det var vel at mærke under den nuværende lov, men med den påtænkte vil situationen tilspidses yderligere, skriver den administrerende direktør i Danske Medier, Ebbe Dal, i kronikken.

 

Desværre er forringelserne i offentlighedsloven ikke de eneste indicier for, at Folketinget er i drift imod en mere skødesløs holdning til åbenhed og frihedsrettigheder, tilføjer Ebbe Dal og henviser bl.a. til antiterrorlovgivningen.

Læs kronikken her

Læs hele nyhedsbrevet online