”Hvorfor fortæller I aldrig sandheden …”

Folketingets Presselogens nye formand skal ’formindske nederlagene’ i kampen for journalisternes arbejdsfrihed på Borgen

10. marts, 2017 | Tæt på

Af Anders Krarup

I toppen af listen ligger sygeplejersker, dommere og læger. I bunden ligger – nævnt nedefra – politikere, bilforhandlere og journalister.

 

Med de fag aner vi straks, at listen handler om troværdighed. Vi ved ikke, hvilken slags journalister de repræsentativt udvalgte 2.003 danskere tænkte på, da de placerede journalisterne i dét selskab, men mon ikke de stærkt tv-eksponerede Christiansborg-journalister indgår med en vis vægt?

 

I denne måned fik netop de journalister ny formand. Marchen Neel Gjertsen, 31, skal føre Presselogen sikkert frem til 100 års jubilæet i 2018. Hun har arbejdet på Borgen siden 2009, først for Information, 2011-15 for Jyllands-Posten, så fem måneder som souschef på Politikens politiske redaktion og fra januar 2016 tilbage på JP som politisk analytiker, hvor hun ved ansættelsen fik betegnelsen ’et af sin generations absolut største talenter inden for den politiske journalistik’ af daværende chefredaktør Pierre Collignon.

 

Med formandskabet følger også logens arkiv med jubilæumsskrifter. I et af dem hedder det – som et råb fra folkehavet: ”Hvorfor fortæller I os aldrig sandheden om alle de rævestreger, de går og brygger sammen inde på Christiansborg?” Citatet er fra 1978.

 

– Jeg tror faktisk ikke, at journalistleden er ny. Den er da stadig alvorlig, det er klart. Vi udfører en ret vigtig funktion i vores demokrati, og vi lever af vores troværdighed. Jeg kan da sagtens huske situationer på Christiansborg, som ikke så særligt pæne ud på skærmen, siger den nyvalgte formand – og skynder sig at pege på, at der også er en anden strømning:

– Vi beskyldes også for at være for kritiske. Men det er jo temmelig absurd og lidt trættende at blive hængt ud for både at være for kritiske og så at hænge ud med politikerne.

 

Pressens adgang til politikerne på Christiansborg er internationalt set unik – og genstand for konstant debat. Presselogen er siden 2007 vokset fra 120 til 200 medlemmer, fordi der er kommet flere medier til. Og ikke mindst: flere kameraer. Det øger presset på politikerne, synes de – og derfor opruster de. Senest er der kommet afspærringer med bånd foran gruppe- og mødeværelser, internt på Borgen kaldet ’Brix-bånd’ med venlig hilsen til en reporter, som hyppigt ses i frontlinjen.

 

– Da jeg stillede op til formandsposten, sagde jeg, at jeg ikke gik til valg på at bevare status quo. Der venter ikke de store sejre, så det drejer sig om at formindske nederlagene. Vi lægger vægt på, at alle må respektere, at hvis en politiker siger nej, så er det ikke i orden at følge med hele vejen op på kontoret. Men det er altså ikke mig, der bestemmer, hvordan den enkelte journalist gebærder sig. Det er de enkelte redaktioner, der styrer deres arbejdsmetoder. Det er ikke min opgave at pege fingre, fastslår Marchen Neel Gjertsen.

 

Med mellemrum peger kritikken af indspisthed på Borgen også på, at Presselogen udgør netop en Loge. Det afviser formanden:

– Vi har i hvert fald ikke optagelsesritualer. Det eneste, der ligner – og så ikke gør det alligevel – er nogle frokoster ’I Logens tegn’, hvor politikere taler til baggrund. Og så en årlig middag, hvor der også er referatforbud. Vi taler jo i forvejen rigtig meget til baggrund med politikerne – det er en af fordelene ved at være på Christiansborg. Vi får indblik i processerne, og det giver mere kvalificeret journalistik, end hvis det hele foregik på pressemøder.

Marchen Neel Gjertsen er slet ikke på Borgen for tiden. Årsagen er Solvej på snart fem måneder, som kom, mens Venstre-regeringen knagede fælt.

– Jeg gik glip af regeringsomkalfatringen. Fingrene kriblede, men den største bekymring var, om vi fik folketingsvalg. Faktisk undersøgte jeg, om det var muligt at holde pause i orloven. Det er det ikke.

Før Solvej ankom, boede formanden med sin mand, Politiken-journalist Nikolaj Heltoft, på Indre Nørrebro med Folkets Hus og Folkets Park om hjørnet. Nu er adressen Ydre Østerbro, lige på grænsen til Hellerup.

 

Og så kom vi næsten hele vejen rundt uden at nævne, at Marchen Neel Gjertsen er den første kvinde på Presselogens formandspost. Det tog kun 99 år. Og med 31 år er hun også den yngste.

Læs hele nyhedsbrevet online