Om lidt bliver her stille

Af Lars Jespersen, Nordjyske Medier, formand for RADIOERNE

6. juni, 2012 | Synspunkt

Alt der kan digitaliseres, bliver digitaliseret, og så er det jo bare om at komme i gang. Radio er let at digitalisere og produktionen af radio har i mange år været digital, men mærkværdigt nok så udsendes radio i Danmark stadig på de gamle analoge FM-sendere.

 

Ganske vist sendes DR, Radio24syv og landsdækkende kommercielle stationer også på det digitale format, DAB, men de lokale radioer, som fylder godt i lydbilledet, holdes udenfor. Det gør DR’s regionale kanaler også.

 

Det skyldes, at den politiske beslutning om digitaliseringen af radio i årevis er blevet udsat.

 

Måske skal de lokale radioer bare være ligeglade. Det går meget godt med mange lyttere på FM-kanalerne, og der er mange muligheder for at streame radio på internettet og via mobiltelefoner.

 

ANR i Nordjylland har fx netop lanceret fire rene net-radioer (Demo, Alternativ, Rock og Hits) udover, at hovedkanalen streames. Dertil kommer, at mens den politiske beslutning trækker ud, så har der været ro om radioernes sendetilladelser, og det har løst et gammelt problem med, at de private radioer ikke kunne vide, hvor lang tid frem, de fik lov at sende.

 

Men når nu digitalisering ikke er sådan noget, man kan beslutte sig udenom eller sætte på pause, så bringer det de lokale radioer i et voldsomt dilemma. Skal de satse på selv at skabe en streaming-baseret digitalisering, som ikke styres af politisk bestemte sendetilladelser til broadcast, eller skal de sætte deres lid til, at der snart træffes en beslutning om digitalisering af al radio i Danmark?

 

Så længe der kun er en delvis digitalisering, så går det ud over lytterne, og det går ud over radiomediet som helhed. Når lytterne ikke kan få det fulde kanaludbud i samme format, så bliver de spredt og får et mindre udbud og stilles overfor et valg om, hvilket apparat de næste gang skal købe. Den mangfoldige vifte af lokale radioer har aldrig haft den helt store indtjening. Men udgifterne holdes nede, og kreativiteten og innovationen holdes i top, og så løber det rundt alligevel. Det kan let væltes af flere års digitalt efterslæb og af uvished om, hvad fremtidsmulighederne er. Og så bliver her så stille.

 

Det har de ikke fortjent på Radio Limfjord, Radio Mojn, Skive, ABC, Diablo, Klassisk, Globus, Køge, Sydhavsøerne – og mange flere. Navnene i sig selv illustrerer mangfoldigheden og den lokale nærhed. Så kære politikere, kom nu med den afklaring af, hvordan al radio i Danmark bliver digital.

 

Læs nyhedsbrevet Danske Medier online