Perfekt konfektchokolade – og andet godt for ingeniører

Mediehuset Ingeniøren har en mission eller tre. Mød den nye chefredaktør

2. december, 2016 | Tæt på

Af Anders Krarup

 

Vil du gerne have opskriften på perfekt konfektchokolade – så kig ind på ing.dk. Altså når du har læst færdig her.

 

Mediehuset Ingeniøren skriver om (næsten) alt mellem himmel og jord – og også en del uden for den ramme. Ingeniører er nemlig, som husets nye chefredaktør udtrykker det, ’en vildt bred gruppe – og en supervæsentlig gruppe, når vi skal løse samfundets problemer’.

 

Chefredaktør Trine Reitz Bjerregaard, 41, ved, hvad hun taler om. Hun har været journalist i ingeniør-verdenen siden 2004, de seneste syv år som redaktionschef ved siden af Arne R. Steinmark, som i efteråret valgte at forlade chefredaktørposten. Under uddannelsen (RUC 2002) nåede hun lige en måned på Dagen, var forbi Metroxpress og blev så ansat på Netredaktionen – men ellers har karrieren udfoldet sig hos ingeniørerne.

 

– De er lige så bred en gruppe som humanisterne. Fællesnævneren for dem er, at de er meget løsningsorienterede. Og selvfølgelig, at de søger løsningerne i teknologien. Det kan handle om fødevaremangel, vandmangel, sygdomsbekæmpelse eller om digitalisering af offentlig sagsbehandling og dermed det sociale område. Der er næsten ingen grænser, fastslår Trine Bjerregaard.

 

I den aktuelle politiske sammenhæng: hvor andre fagmedier kan fokusere på et eller to ministerier og nogle styrelser, så har ingeniørerne interesser i alle. Selv Kirkeministeriet har brug for både bygninger og it. Og ligestillingsområdet giver sig selv: hvis du møder en ingeniør, er der over 80 pct. sandsynlighed for, at det er en mand, som tjener markant mere end sin kvindelige kollega.

 

Med de uendeligt brede rammer – hvad er så ’en god historie’ for chefredaktøren?

 

– Den har som mediehuset to sider: Vi vil klæde ingeniørerne på til at spille ind i den teknologiske verden ved at beskrive trends, inden de bliver almen viden, så de er et skridt foran alle andre. Og punkt to: Vi vil bringe ingeniørernes viden ind i samfundsdebatten. Det er ikke ingeniørernes stærkeste side at blande sig i samfundsdebatten, og vi vil sikre, at beslutningerne i samfundet bliver truffet på et oplyst grundlag, hvor ingeniørernes viden også er med, siger Trine Bjerregaard.

 

’En god historie’ er altså både en faglig nyhed og et fagligt indspark. Det betyder ikke, at journalistikken er nørdet. Der skal stadig formidles, for bygningsingeniøren forstår ikke nødvendigvis fagtermerne i biotek – og kemiingeniøren ikke altid elektronikingeniøren.

 

– Vi vinkler bare, så det er interessant for ingeniørerne med fokus på teknologi og løsninger. Det bliver mere og mere afgørende for dem at holde sig bredt orienteret. Det siger vores læsere også, når vi spørger dem: ’skriv nu endelig, så vi forstår det – men lad være med at bruge fodboldbaner, når I vil eksemplificere’. Dén går ikke til ingeniører. Vores læsere er eksperter, noterer Trine Bjerregaard.

 

Derfor er der tre principper i journalistikken i Mediehuset Ingeniøren: Dokumentation, præcision og substans. Og derfor rummer redaktionen stadig en ellers uddøende faggruppe: kloge korrekturlæsere.

 

– Læserne slår hårdt ned, hvis vi fx forveksler kilowatt og kilowatt-timer. De er samtidig utroligt taknemmelige og loyale læsere. De er hurtige ved tastaturet, hvis der er fejl, og når emner skal uddybes. Men det viser jo, at de læser, det vi laver, og at det faktisk betyder noget for dem.

 

Og det bringer Trine Bjerregaard til mediehusets tredje mission: at være mødested for ingeniørerne.

 

– Det definerer simpelthen en ingeniør at holde og læse bladet. Det skal vi overføre til vores digitale platforme. Vi vil skrue op for vores Communities og skaber fora, hvor ingeniører kan diskutere med ligesindede. På de brede sociale medier har de lidt svære kår. Der er andre, der kan debatten bedre end ingeniørerne. Men ingeniørernes viden er vigtig for os andre. Alt for mange hopper på de nemme løsninger – som visse politikere er alt for gode til at love, siger Trine Bjerregaard.

 

Hvis hun savner faglig sparring på molekylærbiologi og strålebeskyttelse, kan hun hente den hjemme hos husbond Asser. Og hvis hun vil teste teknologiens betydning for de yngre, kan hun spørge tvillingerne Sella og Freja på syv.

 

Og husk så at tjekke den perfekte konfektchokolade. Tricket er de seks krystallinske faser. Det er faktisk lidt julenørdet.

 

 

 

 

Læs hele nyhedsbrevet online