Pressemeddelelse
Med 13 europæiske søsterorganisationer i ryggen står Danske Medier nu klar med et sæt anbefalinger om ophavsret, der skal styrke de publicistiske mediers rettigheder.
Danske Medier og DPCMO har i dag haft foretræde for Folketingets Kulturudvalg for at bidrage med input i forbindelse med ændringerne til den danske ophavsretslov, der lige nu er under behandling.
Under foretrædet kunne Danske Medier og DPCMO præsentere et sæt anbefalinger, der har til formål at beskytte frie mediers grundlæggende rettigheder overfor techplatformenes forretningsmetoder, herunder udnyttelse af ophavsretligt beskyttet indhold.
Der er tale om otte ophavsretlige anbefalinger, som Danske Medier sammen med 13 europæiske søsterorganisationer står bag. De i alt 14 medieorganisationer er alle medlem af News Media Europe og tæller blandt andet organisationer fra Sverige, Norge, Finland, Holland, Spanien, Irland og Storbritannien.
Danske Mediers adm. direktør, Dicle Duran Nielsen, udtaler om anbefalingerne:
”Vi er i Danske Medier enormt stolte af, at vi er lykkedes med at få bred opbakning til otte konkrete ophavsretlige anbefalinger fra 13 søsterorganisationer, så der nu er et sæt anbefalinger, som 14 lande står bag. Selvom det er 14 forskellige lande, er udfordringerne med techvirksomhederne skræmmende ens. Vi er oppe imod meget stærke kræfter, der ikke overholder regler og rammer, og det er derfor både nødvendigt og rigtigt at stå sammen, så vi i fællesskab kan finde effektive måder at løse de samme udfordringer på.”
Dicle Duran Nielsen
DPCMO’s direktør, Karen Rønde, roser tiltaget og uddyber:
”Danske Medier og DPCMO har onsdag foretræde for Kulturudvalget. Danske politikere og embedsmænd gør en kæmpe indsats for at følge med den teknologiske udvikling og sikre tidssvarende lovgivning. L 145 er et skridt i den rigtige retning, fordi lovforslaget adresserer nogle af udfordringerne med big tech og generativ AI og forsøger at skabe en bedre balance mellem de globale tech-selskaber og danske kulturskabere og producenter. Det er afgørende i denne AI-æra, hvor vi oplever i praksis, at flere globale techvirksomheder ikke respekterer ophavsretsloven, hvilket skader dansk innovation, skabelsen af nyt kreativt indhold samt den demokratiske sammenhængskraft. Men der er et stykke vej endnu, for tech synes at have uanede ressourcer til at udfordre vores lovgivning. Derfor er det stærkt, at det er lykkes Danske Medier sammen med 13 lande at opnå enighed om en række politiske anbefalinger, der blandt andet vil styrke den kollektive forhandlingsmulighed og sikre en effektiv tvistløsning."
Karen Rønde
Danske Mediers adm. direktør, Dicle Duran Nielsen, supplerer:
”Der er i anbefalingerne nogle simple juridiske greb, som i praksis vil betyde rigtig meget. Et eksempel er formodningsreglen, som bygger på princippet om, at techvirksomhederne som udgangspunkt anvender ophavsretligt beskyttet indhold i træningen af deres AI-modeller. Det er derfor techvirksomhederne, der skal dokumentere, hvis de ikke har benyttet ophavsretligt beskyttet indhold – også kaldet ‘omvendt bevisbyrde’. Et andet eksempel er ophavsretsdirektivets bestemmelser om tekst- og datamining. Disse regler blev lavet dengang, hvor ingen af os kendte til generativ AI og tjenester som ’OpenAI’. I dag giver det ikke mening, at rettighedshavere skal tage forbehold for udnyttelsen af deres værker i sådanne tjenester, så vi anbefaler derfor, at kommerciel tekst- og datamining kun kan ske med tilladelse. Her gør vi juridisk dét, at vi klart afgrænser tekst- og datamining-undtagelsen, så kommerciel tekst- og datamining blot følger det almindelige ophavsretlige grundprincip om forudgående tilladelse.”
Dicle Duran Nielsen
Ændringerne til ophavsretsloven er lige nu under behandling, og efter planen skal lovforslaget andenbehandles i Folketinget den 23. maj og tredjebehandles den 28. maj.
Kontakt:
Josefine Anker
Pressekonsulent
joa@danskemedier.dk
+45 61 77 08 43