Aftaleteksten mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten betyder, at der indbydes til nye politiske drøftelser af medieaftalen 2019-2023. Danske Medier er klar med konkrete forslag til forhandlingerne.
Når Danmarks nye regering forventeligt indbyder til nye politiske drøftelser af medieaftalen 2019-2013, anbefaler vi i Danske Medier, at parterne vil arbejde for at sikre et fortsat mangfoldigt mediebillede i Danmark og fair konkurrence i forhold til tech-giganterne.
I Danske Medier finder vi det positivt, at man i aftalepapiret mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten fremhæver, at man vil styrke det danske demokrati, og i den forbindelse har øje for mediernes betydning.
”Først og fremmest et stort tillykke den kommende regering. Vi ser frem til samarbejdet, og vi synes, at det er positivt, at man i aftaleteksten mellem partierne sætter fokus på at styrke det danske demokrati – og i den sammenhæng prioriterer medierne og den oplysning, der er med til at sikre et velfungerende demokrati. Vi ser frem til at blive klogere på hvad udmeldingen mere konkret indeholder, når de politiske drøftelser indledes. Selvsagt indgår vi gerne i dialogen omkring mediernes rammevilkår og herunder drøftelserne af en medieaftale,” siger adm. direktør i Danske Medier, Morten Langager.
Konkret anbefaler Danske Medier fem punkter, der til sammen kan være med til at sikre et mere mangfoldigt mediebillede i Danmark:
”Danske Medier bifalder mange af initiativerne i medieaftalen for 2019-23, men der er også en række områder, hvor man via en eventuel tillægsaftale kan styrke medierne og oplysningen i Danmark. Konkret peger vi på fem punkter: Regulering af tech-giganterne, tilbagerulning af stramningerne i bredde- og ejerskabskriterierne, etablering af nulmoms for digitale magasiner og støtte til lokale radioer. Vi håber, at drøftelserne hurtigt kommer i gang, da der er brug for viden om og herefter ro om mediernes rammevilkår,” siger Morten Langager.
Danske Mediers fem punkter til tillægsaftaler til en ny medieaftale kan læses her (åbner som PDF).
”Vi appellerer til, at der fortsat vil være fokus på fair konkurrence mellem de private medier og public service-medierne. Det er af afgørende betydning for et sundt demokrati, at der er mangfoldighed i medieudbuddet,” siger Morten Langager.
Fair konkurrence og transparens
I aftalepapiret mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten noterer Danske Medier sig også, at globale tech-giganter, ifølge aftaleparterne, ikke bidrager i tilstrækkelig grad til fællesskabet.
”Vi hilser velkommen, at der er fokus på tech-giganterne. Nu er det vigtigt, at det også bliver til konkret handling. Danske Medier har udarbejdet fem principper til bedre regulering af tech-giganterne, og vi foreslår blandt andet, at der kommer større transparens i tech-giganternes algoritmer og infrastruktur, og at de sociale medier i højere grad tager ansvar for det indhold, de distribuerer”, siger Morten Langager.
Offentlighedsloven
Netop transparens og oplysning om samfundet er af afgørende betydning for et velfungerende demokrati. Derfor ærgrer det Danske Medier, at en revision af offentlighedsloven ikke er nævnt i aftalen.
”Vi finder det beklageligt, at en revision af offentlighedsloven ikke er nævnt i aftaleteksten. Vi havde håbet på, at regeringens parlamentariske grundlag allerede i aftaleteksten havde fået et afsnit om en revision af offentlighedsloven med. Vi opfordrer partierne til fortsat at kæmpe for mere åbenhed i forvaltningen, da det jo netop er med til at styrke tilliden til det politiske system som er et omdrejningspunkt i aftaleteksten”, siger Morten Langager.