Medlemsorientering, Danske Medier Arbejdsgiver & Danske Medier
Fra 1. juli skal der ikke længere faktureres moms på opkrævninger for abonnementer på digitale nyhedsmedier. Der skal til gengæld opkræves en lønsumsafgift på 3,54 pct. af salgsprisen.
Dermed gælder samme regler for digitale udgivelser af nyhedsmedier, som gælder for trykte dagblade og dagbladslignende publikationers momsfrihed og lønsumsafgift.
Momsfriheden og lønsumsafgiften omfatter nyhedsmedier, som opfylder en række kriterier. Hovedkriterierne er:
1. Publikationen skal primært læses på grund af sit indhold af aktuelt nyhedsstof
2. Publikationen skal henvende sig til videre (almen) kreds af læsere
3. Publikationen skal behandle et bredt emneområde.
Loven omfatter både de trykte avisers elektroniske udgaver, men også aviser, der alene leveres elektronisk og ikke modsvares af en trykt avis, kan være omfattet, hvis kriterierne er opfyldt.
Hvis et abonnement på en avis også omfatter andre ydelser end selve den elektroniske avis, vil de resterende dele af abonnementet være omfattet af nulmomsen, men det er en forudsætning, at avisen er hovedydelsen.
Salg af enkeltstående artikler vil ikke være omfattet af nulmomsen, men der skal opkræves moms af salgsprisen for artiklen (men ikke lønsumsafgift).
Medier skal ikke søge om nulmoms. Hvis en virksomhed mener, at dens leveringer lever op til kriterierne for at være omfattet af nulmomsen, kan virksomheden levere sine aviser med nulmoms og betaling af lønsumsafgift.
Hvis en virksomhed vil være sikker på, at Skatteforvaltningen er enig i virksomhedens vurdering, kan virksomheden anmode Skatteforvaltningen om bindende svar, der som udgangspunkt gælder fem år frem.
Administration af nulmoms og lønsumsafgift
Nulmomsen træder i kraft 1. juli 2019. Alle abonnementer, der faktureres før 1. juli 2019, skal som hidtil pålægges moms – uanset om de omfatter leveringer efter 1. juli 2019.
Køberne af abonnementer kan fratrække købsmoms på fakturaer udstedt før 1. juli 2019 med moms, men vil efter 1. juli 2019 ikke kunne fratrække udgifterne. Lønsumsafgiften kan ikke fratrækkes direkte hos køberen.
Virksomheder, som ikke i forvejen er registreret for lønsumsafgift af avissalg, skal lade sig registrere lønsumsafgift på Virk.dk, oplyser Skattestyrelsen.
Hvis værdien af virksomhedens avissalg (både fysisk og elektronisk) ikke overstiger 80.000 kr., kan virksomheden undlade at lade sig registrere og dermed ikke betale lønsumsafgift.
Yderligere information kan fås ved skriftlig henvendelse til publicistisk chef Jesper Jürgensen, Danske Medier, jej@danskemedier.dk.