Løsningsorienteret journalistik skal beskytte demokratiet

Mandag 1. april inviterer Mediernes Efteruddannelse, Danske Medier, Politiken og Kaas og Mulvad til konference om konstruktiv og løsningsorienteret journalistik.  Blandt oplægsholderne er Samantha McCann fra Solutions Journalism Network og Kathryn Thier fra University of Oregon.

Når Mediernes Efteruddannelse, Danske Medier, Politiken og Kaas og Mulvad inviterer til konference om konstruktiv og løsningsorienteret mandag 1. april kan deltagerne se frem til oplæg fra blandt andre Samantha McCann fra Solutions Journalism Network og Kathryn Thier fra University of Oregon.

Samantha McCann kommer fra Solutions Journalism Network, som de seneste seks år har udviklet den løsningsorienterede journalistik.

Hun vil på konferencen fortælle om hvad løsningsorienteret journalistik er, og hvad det ikke er. Om potentialet for disciplinen siger hun:

”Potentialet i løsningsorienteret journalistik er, at det hjælper os med at lære af den nyere historie, hvad vi måske ønsker at gøre i fremtiden. Det er ikke teorier eller hypoteser, men journalistik, der på et faktuelt grundlag viser, hvor godt noget virkede, og at det måske virker andre steder. Der er en enorm kraft i det,” siger Samantha McCann.

Kathryn Thier leder et projekt på University of Oregon, som kombinerer den løsningsorienterede journalistik med den form for undersøgende journalistik, som i USA går under betegnelsen watchdog journalism.

Hendes motivation for at  arbejde med disciplinen begyndte, da hun som journalist blev i tvivl om, om det arbejde hun udførte, styrkede demokratiet:

”Som amerikansk avisjournalist begyndte jeg at spekulere på, at det ikke bare var uetisk at ignorere de sociale omkostninger ved vores journalistiske praksis, men at den faktisk saboterede vores mission om at beskytte demokratiet. Hvad nu, hvis vores “ædle” vagthund instinkter utilsigtet demoraliserer borgerne så meget, at de ikke handler?  Ved at kombinere den undersøgende og den løsningsorienterede fremgangsmåde, kan journalister fastholde offentlige aktører som ansvarlige og pege på, at det er muligt at gøre fremskridt,” siger Kathryn Thier.

Foruden Samantha McCann og Kathryn Thier vil chefredaktør på Politiken, Christian Jensen og Ulrik Haagerup fra Constructive Institute også holde oplæg 1. april.

Ulrik Haagerup vil tale om mediernes dækning af politik, og hvordan det kan gøres mere konstruktivt end vi ser mange steder i dag.
Christian Jensen vil fortælle om Politikens journalistik om klimaproblemerne. Er det aktivisme eller løsningsorienteret journalistik? Er det overhovedet undersøgende?

Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.

Læs også

Sådan vindes kampen for troværdig informa­tion

Med historisk mange valg over hele verden og en stigning i des- og misinformation, befinder frie samfund og publicistiske medier sig i en brydningstid. Vi kan ikke tage troværdig information for givet. Vi skal aktivt kæmpe for den – for demokratiets skyld.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev