artikel_illustration-o9opkvygqh8wf56zseoni6clp7xusvpp7481x6hlpg
 

Nyt samarbejde skal stoppe pengestrømme til ulovlige tjenester

Danske Medier er i regi af Rettighedsalliancen gået sammen med en række centrale digitale aktører og Kulturministeriet om at forhindre pengestrømme til ulovlige tjenester på internettet.

Pressemeddelelse fra Rettighedsalliancen 

Internettet gør det muligt at produkter og tjenester distribueres, markedsføres og opleves på nye måder.

Desværre undergraves de lovlige tjenesters udvikling af produkter som film, musik, og bøger af ulovlige tjenester.

Online annoncering er en af de digitale forretningsmodeller, der misbruges til finansiering af kriminel aktivitet. Da digitale annonceindkøb i høj grad er en automatiseret proces med mange aktører, kan annoncer for lovlige produkter utilsigtet havne på ulovlige sider, og dermed bidrage til at finansiere ulovlig aktivitet.

Derfor er en række centrale digitale aktører herunder de største danske mediehuse, mediebureauer, betalingsformidlere og brancheorganisationer gået sammen med RettighedsAlliancen og Kulturministeriet om et Kodex, hvor underskriverne frivilligt forpligtiger sig til at forhindre, at annoncer, betaling og trafik fra lovlige virksomheder havner på ulovlige hjemmesider.

Et mere sikkert og lovligt internet

Kodex udspringer af arbejdet i Kulturministeriets Dialogforum for begrænsning af ulovligt indhold på internettet, der på initiativ af Kulturministeriet og RettighedsAlliancen blev indledt i 2013. Dialogforum har samlet alle relevante aktører om at indgå den fælles Kodex-aftale og om at benytte den såkaldte Samarbejdsliste, der oplister de ulovlige tjenester, der ikke skal annonceres på eller sendes penge og trafik til.

Samarbejdslisten er en liste af oplysninger om hjemmesider, der er dømt ulovlige ved domstolene, som RettighedsAlliancen stiller til rådighed for Kulturministeriet, der videredistribuerer listen til de underskrivende aktører i Kodex-aftalen. Aktørerne blokerer herefter for, at annoncer, betaling og trafik havner på de ulovlige sider, der fremgår af listen.

Kodex-aftalen er endnu et positivt resultat af offentlige myndigheders aktive engagement i et offentligt-privat samarbejde for at sikre et mere sikkert og lovligt internet, og Kulturminister Joy Mogensen sætter stor pris på samarbejdet:

”Det er vigtigt, at vi står sammen om at sikre, at annoncer for lovlige tjenester og produkter ikke utilsigtet havner på ulovlige hjemmesider og på den måde indirekte er med til at finansiere ulovlige aktiviteter. Derfor er jeg rigtig glad for, at der er så stor opbakning til Kodex fra de centrale digitale aktører.”

Aktørernes engagement skaber resultaterne

Også hos Danske Medier, en af Kodex-underskriverne, påpeger Digital chef, Allan Sørensen, også, at Kodex-aftalen afspejler en fælles forståelse for nødvendigheden af samarbejde:

”Det er positivt at se så mange aktører bakke op om at forhindre ulovlig aktivitet på internettet. Lovgivning og domstolsafgørelser kan kun løse en del af problemet, men i sidste ende er det de forskellige aktørers engagement og vilje til at håndhæve reglerne, der for alvor skaber resultaterne.”

Samtidig understreger RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, dog, at der skal gøres endnu mere for at sikre, at internettet er et trygt sted at handle og færdes:

”Forventningen er, at Dialogforum skal danne rammen om yderligere initiativer for aktivt offentligt-privat samarbejde, og at endnu flere aktører går sammen om at bekæmpe kriminalitet på internettet. Det ulovlige marked ændrer sig hele tiden, og bagmændene bliver mere og mere kreative i deres måde at omgås reglerne. Den udvikling skal vi kunne følge med for at komme dem til livs,” forklarer hun.

Læs mere om Kodex her.

20180905_U7A8741_SH

Allan Sørensen
Digital chef

as@danskemedier.dk
Mobil: 27 83 46 01
Dir. tlf: 33 97 42 81

Mest læste

Læs også

Cookieregler: Erhvervsstyrelsen undersøger flere hjemmesider

Efter et stigende antal henvendelser har Erhvervsstyrelsen opjusteret tilsynet med cookiereglerne. Der undersøges hovedsageligt websites, hvor der er modtaget en konkret henvendelse, men styrelsen kan også tage sager op på eget initiativ. Der er ind til videre modtaget klager over ca. 100 websites i år.

Danske Mediers Nyhedsbrev Aktuelt

Modtag aktuelle udviklinger og viden om mediebranchen. Nyhedsbrevet kan indeholde kommercielle budskaber.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbreve

Modtag Aktuelt fra Danske Medier.

Danske Mediers nyhedsbreve giver dig aktuelt indhold fra og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder om events, gå-hjem-møder og kurser. Nyhedsbrevet Danske Medier kan herudover indeholde annoncer fra interessenter i mediebranchen. 

Danske Medier udkommer med følgende nyhedsbreve: 

  • Nyhedsbrevet Danske Medier udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.
  • Nyhedsbrevet Digitalt udkommer hver fredag i lige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev(e)