Kronik af Dicle Duran Nielsen, adm. direktør i Danske Medier, og Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation
Med historisk mange valg over hele verden og en stigning i des- og misinformation, befinder frie samfund og publicistiske medier sig i en brydningstid. Vi kan ikke tage troværdig information for givet. Vi skal aktivt kæmpe for den – for demokratiets skyld.
I år står vi overfor et historisk antal af politiske valg, hvor milliarder af mennesker vil afgøre retningen for deres lande. Det er ikke blot spørgsmål om politisk lederskab, men et afgørende øjeblik for vores demokratier og retten til troværdige oplysninger.
Desværre er vores demokratiske fundament under angreb. Fra antidemokratiske regimer – der rokker ved verdensfreden, lukker munden på politiske modstandere og angriber den frie presse – til propaganda samt falsk og manipuleret indhold, der spreder sig som steppebrande, særligt på techplatforme. Det er alvorlige konsekvenser, der øger polariseringen, skader befolkningens frihedsrettigheder og påvirker politiske valghandlinger.
Udviklingen er dybt bekymrende.
Desinformation truer fremtiden
Ifølge ‘Global Risk Report 2024’ fra ‘World Economic Forum’ er misinformation og desinformation en af de største trusler i verden de kommende år. Som en konsekvens af den teknologiske udvikling kan kunstig intelligens-genereret indhold skabe falske historier og videoer på ekstremt kort tid.
I februar ringede præsident Biden til amerikanske primærvælgere i New Hampshire og bad dem om at blive hjemme. Et foto af Paven i en hvid Balenciaga-dunjakke. Begge dele ikke sande. Begge dele skabt ved kunstig intelligens.
Uden adgang til – og viden om – pålidelig information, og hvordan man reagerer på falsk indhold, er vores frie samfund og demokratier i fare. Retten til at udtrykke sig frit og kritisk og til at deltage i demokratiske handlinger bliver destabiliseret. Ytringsfriheden er vores demokratiske salt, men udenlandske bots eller trolde skal ikke have stemmeret i vores demokratier.
Ytrings- og informationsfriheden er kritisk infrastruktur i velfungerende demokratier, men er under massivt pres. Vi har et fælles ansvar for at handle og beskytte de rettigheder, som agerer bolværk mod korruption, propaganda og undertrykkelse.
Et fælles ansvar
Følgende konkrete initiativer kan styrke befolkningens adgang til troværdig journalistik og mindske risikoen for, at politiske valg bliver forpurret af falske nyheder og manipuleret indhold:
- Digital dannelse – hvem styrer din algoritme?
Vi skal styrke befolkningens opmærksomhed og dannelse, så der er en klar bevidsthed om forskellen på de frie medier, der leverer redaktionelt kvalitetsindhold til borgerne, og techplatforme, der med uigennemskuelige algoritmer fastholder borgernes opmærksomhed, og hvor sandt og falsk flyder sammen. - Regulerende og håndhævende tiltag
Der er behov for effektive tiltag for at bekæmpe spredningen af misinformation og manipuleret indhold. Det betyder robust lovgivning om fx gennemsigtighed, ansvarlighed for indhold og bekæmpelse af falske konti og bots. EU har vedtaget ny lovgivning for både sociale techplatforme og kunstig intelligens. Nu skal det håndhæves, så borgerne kan mærke en forskel. - ‘Level Playing Field’ for frie medier
Vi skal sikre, at frie medier ikke rammes af unødvendige regler, som oprindeligt er vedtaget for at tøjle techgiganterne. De frie medier ønsker ikke at have en særstilling eller særbehandling, men ønsker blot ‘Level Playing Field’, så medierne ikke rammes af regulering, mens techvirksomhederne går fri. ‘Level Playing Field’ er afgørende for sunde, økonomisk bæredygtige medievirksomheder.
Som repræsentanter for uafhængige publicistiske medier og for demokratiske frihedsrettigheder, er vi forpligtede til at insistere på retten til frie samfund, hvor alle kan ytre sig frit og gøre sin politiske indflydelse gældende til valg ud fra et oplyst grundlag.
Vi opfordrer derfor til handling og samarbejde på tværs af samfundsorganisationer, regeringer og internationale institutioner for at styrke vores forsvar for den frie presse, ytringsfrihed og demokratiske processer.
Vi må og skal i fællesskab stå vagt om vores fundamentale rettigheder, som er under historisk pres. Det er afgørende, hvis vi ønsker en fremtid, hvor sandhed og frihed sejrer over propaganda og desinformation.
Kontakt:
Josefine Anker
Pressekonsulent i Danske Medier
joa@danskemedier.dk
M: +45 61 77 08 43