videnskab.dk
 

Skoleklasser søges: Deltag i nyt forskningsprojekt om netnyheder og kildekritik

Hjælp forskerne – og bliv selv klogere. Det landsdækkende forskningsprojekt ‘Nyhedstjekket’ skal undersøge unges tilgang til de nyheder, som de får serveret på nettet.

Bragt i samarbejde med Videnskab.dk

’Nyhedstjekket’, et nyt landsdækkende forskningsprojekt, søger folkeskole- og gymnasieklasser, der vil hjælpe forskerne med at undersøge danske unges tilgang til nyheder på de digitale medier.

Nyhedstjekket er for elever i 7.-10. klasse eller i gymnasiet indenfor eksempelvis samfundsfag, dansk, retorik, informatik, digital dannelse eller mediefag. Forskningsprojektet skal undersøge, hvilke nyheder de unge læser på digitale medier, hvor stor tillid de unge har til nyhederne, samt hvad de baserer denne tillid på.

Læs mere på Videnskab.dk.

Man kan som lærer gratis tilmelde sin klasse til Nyhedstjekket, som varer 2 lektioner og løber af stablen i september, uge 36 og 37.

Hjælp forskerne – de mangler viden på området
Unges kildekritiske formåen på nettet er et meget uudforsket forskningsområde, der er meget aktuelt i kraft af den senere tids udfordringer med misinformation og falske nyheder på nettet.

”Vi lever i en digital tidsalder, hvor fake news udgør en trussel for demokratiet. Men for at svare på, hvor stor truslen egentlig er, har vi brug for nogen konkrete data. Derfor undersøger vi, hvor troværdige unge menneskers news feeds er på en række sociale medier. Det er ikke noget, der er gjort før,” siger Thomas Nygren, der er lektor i didaktik ved Uppsala Universitet, og som tager del i Nyhedstjekket.

Stiller skarpt på kildekritikken på sociale medier
I dag rykker særligt de unge væk fra de traditionelle medier og får nu i højere grad deres nyheder fra sociale medier.

”Det interessante bliver at se, hvordan de unge tilgår de nyheder, som de møder her. For de sociale medier har ikke de samme filtre som traditionelle medier, hvor professionelle journalister faktatjekker og styrer, hvad der bliver bragt,” siger David Hopmann, professor ved institut for statskundskab på Syddansk Universitet, som også er en af forskerne bag Nyhedstjekket.

Nyhedstjekket vil stille ekstra skarpt på de unges håndtering af videnskabs- og forskningsrelaterede nyheder, da tidligere undersøgelser har vist, at det kan være særligt svært for unge at bedømme denne slags nyheders troværdighed.

Står på skuldrene af svensk forskning
Deltagelse i Nyhedstjekket indebærer, at klassen udfører en online opgave, der varer i to lektioner, hvor eleverne skal bedømme nyheders troværdighed. Som lærer modtager man undervisningsmateriale til de to lektioner sammen med al den information, der er brug for, i forhold til at kunne forberede og afholde lektionerne.

Nyhedstjekket bliver udført i et samarbejde mellem forskere fra Syddansk Universitet og Uppsala Universitet i Sverige, mens Videnskab.dk står for faciliteringen og formildingen af resultaterne.

Undersøgelsen foretages efter Svensk forbillede, baseret på to meget vellykkede forskningsprojekter foretaget i 2017 og 2018, hvor mere end 10.000 elever deltog.

For yderligere info om Nyhedstjekket og tilmelding, se artiklen på Videnskab.dk: Lærere søges: Deltag med klassen i nyt forskningsprojekt om nyheder og kildekritik, eller kontakt projektleder på Nyhedstjekket, Ditte Svane-Knudsen: dsk@videnskab.dk.

Det interessante bliver at se, hvordan de unge tilgår de nyheder, som de møder her. For de sociale medier har ikke de samme filtre som traditionelle medier, hvor professionelle journalister faktatjekker og styrer, hvad der bliver bragt

David Hopmann

Mest læste

Læs også

Kursus for distributører 21.-22. oktober 2019

På kurset vil der blive lagt vægt på en grundlæggende forståelse af de to distributionsoverenskomster. Kurset er derfor særlig relevant for nye distributører, men erfarne distributører er også meget velkomne og vil kunne bidrage med erfaring fra egne sager.

Redaktørernes Dag 12. november: Læs om alle talerne

Den årlige konference for redaktører ”Redaktørernes Dag 2019” afholdes i år 12. november på Kvægtorvet ved TV 2 i Odense. På konferencens hjemmeside kan du nu læse om hver af de respektive talere, der blandt andre tæller Greg Barber, Director of Newsroom Product, The Washington Post, Alexandra Borchardt, Reuters Institute for the Study of Journalism og Anne Stig Christensen, adm. direktør, TV 2.

Markant portostigning på uddeling af dagblade og magasiner

PostNord har netop meldt deres priser ud for distribution af dagblade og magasiner i 2020. Dagbladenes omkostninger til distribution via PostNord vil stige. Taksterne i 2019 for for omdeling af et dagblad uden for byerne er i 2019 kr. 19,00 (9,00 + landtakst 10,00).

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbreve

Modtag Aktuelt fra Danske Medier.

Danske Mediers nyhedsbreve giver dig aktuelt indhold fra og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder om events, gå-hjem-møder og kurser. Nyhedsbrevet Danske Medier kan herudover indeholde annoncer fra interessenter i mediebranchen. 

Danske Medier udkommer med følgende nyhedsbreve: 

  • Nyhedsbrevet Danske Medier udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.
  • Nyhedsbrevet Digitalt udkommer hver fredag i lige uger, undtagen i ferieperioder.
  • Nyhedsbrevene Radio, Ugeaviser og Research, udkommer flere gange årligt, når der er relevant og aktuelt indhold.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev(e)