Danske Mediers Arbejdsgiverforening
Orientering nr. 3/2019
Arbejdsmiljø
5. marts 2019
Baggrunden for vejledningen
En ny bestemmelse i bekendtgørelse om arbejdets udførelse trådte i kraft den 18. november 2018. Med bestemmelsen følger, at Arbejdstilsynet nu har mulighed for at give påbud til arbejdsgiver om manglende forebyggelse af krænkende handlinger, som ikke har mobbebehandlingens systematik. Vejledningen, der bakkes op af arbejdsmarkedets parter, præciserer bl.a., hvad der skal forstås ved krænkende handlinger, og hvordan de kan forebygges på arbejdspladserne.
Arbejdstilsynets nye påtaleret
Med den nye bestemmelse har Arbejdstilsynet fra den 15. marts 2019 mulighed for, at træffe afgørelse, hvis der fx er tale om, at sundhedsskadelige krænkelser på arbejdspladsens går ud over skiftende personer eller efter et uforudsigeligt mønster. Arbejdstilsynet har ligeledes fået mulighed for at påtale enkeltstående grove krænkelser. Der skal dog være tale om potentielt traumatiserende krænkelser, som fx grove handlinger af seksuel karakter. Tidligere havde Arbejdstilsynet kun påtaleret, hvis der var tale om systematisk mobning eller seksuel chikane over en længere periode.
Konkrete ændringer for arbejdsgiver?
Den nye bestemmelse og tilhørende vejledning medfører ingen materielle ændringer af arbejdsgivers pligt til at forebygge fx mobning og seksuel chikane på arbejdspladsen. Det er udelukkende Arbejdstilsynets påtaleret, der blevet udvidet. Særligt i forhold til enkeltstående krænkende handlinger, har Arbejdstilsynet kun påtaleret over for virksomheden, hvis de kan påvise, at ledelsen/lederen havde kendskab til hændelsen, men undlod at handle herpå.
Henvendelse
Eventuelle spørgsmål i denne forbindelse kan rettes til Thomas Rønnow på telefonnummer 33974248 eller e-mail tr@mediearbejdsgiverne.dk.