Slots- og Kulturstyrelsens nye rapport om danskernes brug af adblockere viser ”påstået adfærd” og ikke ”målt adfærd”, fremhæver Danske Mediers digitale chef Allan Sørensen.
Undersøgelse er baseret på spørgeskemabesvarelser indsamlet i andet og tredje kvartal 2016.
Den faktisk målte adfærd viser, at adblocker bruges i mindre omfang, end det fremgår af spørgeskemaundersøgelsen. I denne siger 33 pct., at de har installeret en adblocker på desktop, 15 pct. smartphone og 12 pct. på tablet. Disse tal er væsentligt højere end den målte reelle adfærd, som ligger på ca. 12 pct. på desktop og en pct. på mobil.
– Annonceindtægter er en væsentlig forudsætning for, at medierne kan opretholde et tilstrækkeligt økonomisk grundlag til at producere nyheder. Når brugerne blokerer annoncer, fjerner de samtidig grundlaget for, at der kan produceres mere at det indhold, de netop selv efterspørger. Derfor er vi glade for, at Slots- og Kulturstyrelsen har fokus på problemstillingen og søger at bidrage til viden på området, siger Allan Sørensen.
Det er fortsat irritation over generende annonceformater, der er den hyppigste årsag til adblocking, mens to ud af tre anfører, at de blokerer pga. målrettede annoncer for indhold, de tidligere har set på. Frygten for indsamling og salg af persondata ligger længere nede i rækken af forklaringer med 56 pct.
For at øge viden i markedet, om hvilke annonceformater brugerne finder mest generende, har en bred kreds af aktører oprettet Coalition for Better Ads, der har klare anbefalinger til, hvilke formater man bør undgå.