Danske Medier: Behov for hurtig handling for at rette op på unfair konkurrence.
Skattereglerne i de nordiske lande favoriserer virksomheder som Google og Facebook på bekostning af de nationale medievirksomheder.
Det viser en ny rapport fra PwC, som understreger, at nutidens skattelovgivning er dårligt tilpasset digitale forretningsmodeller og fordrejer konkurrencen. Derfor opfordrer medieorganisationerne i Finland, Sverige, Norge og Danmark i et fælles tiltag de nordiske finansministre til hurtigt og aktivt at arbejde for retvisende og konkurrencedygtige skatteregler.
-Der er brug for at handle hurtigt for at rette op på den unfair konkurrence. Den nuværende situation er alt andet end fair. Techgiganterne fylder så meget, at de kan kontrollere markeder, annoncer, trafik til hjemmesider mv. Få store verdensomspændende virksomheder har dermed en urimelig dominans i markedet. På sigt er det ødelæggende for mangfoldigheden og den demokratiske debat, siger Morten Langager, adm. direktør i Danske Medier.
Virksomheder som Facebook og Google får i dag skattemæssige konkurrencefordele i forhold til de nordiske virksomheder. Skattefordelene giver de multinationale selskaber øgede ressourcer til at udvikle nye tjenester og konkurrere med de nordiske medievirksomheder om annonceindtægter på ulige vilkår. Rapportens konklusioner fremhæver behovet for at gøre op med denne praksis først og fremmest i OECD og alternativt i EU.
-Jeg er glad for, at både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen har vist villighed til handling på dette område. Der er ingen lette løsninger på det her problem, men som denne rapport også understreger, så er der behov for handling, siger Morten Langager.
For at imødegå de nuværende problemer opfordrer brancheorganisationerne de nordiske regeringer til at pålægge OECD at intensivere arbejdet for at imødegå de skattemæssige udfordringer på det digitale område og sætte en snarlig deadline for, hvornår en løsning skal være på plads.
Rapporten Unequal taxation in a digital world er udarbejdet af PwC på foranledning af TU Medier i Sverige, Danske Medier, Finnmedia og Mediebedriftenes Landsforening i Norge. Hele rapporten kan læses her .