Medier_stock
 

Europæiske mediehuse indgiver klage mod Google

Pressemeddelelse

European Publishers Council (EPC), der repræsenterer en række af de største mediehuse i EU, herunder i Danmark, har i dag indgivet en klage over, at Google gennem mange år har misbrugt deres dominerende position til at presse konkurrenter ud af markedet for online annoncering.

Danske Medier støtter klagen og ønsker, at EU-Kommissionen holder Google ansvarlig for en eventuel konkurrenceforvridende adfærd og sætter ind med ændringer af forholdene.

Mads Brandstrup, adm. direktør Danske Medier:

”Vi håber på, at det lykkedes EU-Kommissionen at få afdækket, om Google misbruger deres markedsposition inden for online-annoncering, og, hvis det er tilfældet, hurtigt og effektivt får rettet op på problemet, så vi ikke bare ser en bødesag, der trækker ud i årevis. Vi forventer, at EU-Kommissionen vil inddrage den seneste klage fra EPC i deres igangværende undersøgelse af Google.”

Google opkøbte en af de ledende annoncesystemer, DoubleClick, tilbage i 2007, og har siden kunne udnytte fordelene fra deres store antal brugere og massive datamængder fra deres mange tjenester (søgemaskine, YouTube, Google Analytics mv.) til at udbygge deres markedsposition.

Det er ikke let for andre aktører at komme ind i markedet, fordi det er ikke nok at have en velfungerende teknologi og konkurrere på pris. På det digitale annoncemarked er det i høj grad afgørende at have volumen – det gælder både som køber sælger af annonceplads.

Googles dominerende markedsposition er til skade for både annoncører, der betaler en højere pris, og annoncebærende medier, der modtager en lavere betaling for deres annonceplads, hvilket i sidste ende skader forbrugerne.

”Grundlaget for klagen illustrerer med alt tydelighed, hvor vigtigt det er, at også den danske regering sætter handling bag ambitionerne om at regulere big tech, så vi ad EU-lovgivningens vej kan sikre fair konkurrence på området blandt andet gennem Digital Markets Act, der skal give mere gennemsigtighed og indføre ændringer, der reelt kan rette op på konkurrencevilkårene i markedet for online annoncering,” understreger Mads Brandstrup.

Danske Medier mener, at sagen understreger, hvor vigtigt det er at få skærpet rammerne for techgiganternes ageren.

Derfor opfordrer Danske Medier regeringen til hurtigst muligt at rette henvendelse til det franske EU-formandskab for at etablere en tæt kontakt om EU-lovgivning på området, herunder i forhold til Digital Markets Act, der lige nu er til forhandling.

Kontakt

Mads Brandstrup

mab@danskemedier.dk
Mobil: 92 82 32 84

Læs også

Forecast af annoncemarkedet for podcast på det danske marked

I Medieudviklingen 2023 fra DR Analyse bliver det fremhævet, at væksten i podcastdækningen er stagneret og endda faldende for enkelte målgrupper. DR finder tendensen i egne undersøgelser, men samme tendens kan findes i andre kilder, tilgængelige for markedet, såsom Index Danmark, radiomålingens ”Annual Survey” og Gallups Lokal Index. Den tilsyneladende stagnerede vækst har fået Danske Medier Research til at dykke dybere i tallene og undersøge potentialet for podcastmarkedet i et tiårigt perspektiv. Herunder hvilke barrierer, der udfordrer væksten i podcast.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev