Med stemmerne to mod en besluttede skattesagskommissionen torsdag, at BTs nuværende og tidligere chefredaktør og to journalister fra avisen ikke skal pålægges vidnepligt om kilden til BTs artikel om Skats afgørelse om Stephen Kinnocks skatteforhold.
Kommissionens formand, landsdommer Lars E. Andersen, fremhæver i kendelsen, at på tidspunktet for offentliggørelsen af afgørelsen var Helle Thorning-Schmidt partiformand og statsministerkandidat. Under disse omstændigheder må det antages, at kilden eller kilderne til BTs artikel har villet afdække forhold af samfundsmæssig betydning. Han henviser bl.a. til Menneskerettighedsdomstolens praksis om pressens ytringsfrihed og ret til kildebeskyttelse efter artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Professor dr. jur Niels Fenger tilslutter sig denne begrundelse for at fritage BT for vidnepligten.
Advokat Martin Simonsen var uenig i, at BT-medarbejderne kan fritages for at vidne.
Sagen omhandler et brud på tavshedspligten, der førte til offentliggørelse af enkeltpersoners private forhold af økonomisk karakter, og som må antages at have indebåret en straffelovsovertrædelse. Det er skærpende for bedømmelsen, at lækagen, der angik den førende oppositionspolitiker, førte til offentliggørelse kort efter udskrivelse af valg til Folketinget, og der er samlet set tale om en sag af betydelig alvor, siger han som begrundelse for at pålægge BT-medarbejdene at vidne om kilden,.
Han finder ikke, at der er et tilstrækkeligt grundlag for at antage, at BT eller kilden/kilderne har villet afdække forhold, hvis offentliggørelse kan siges at være af samfundsmæssig betydning.
BTs advokat havde forud for afgørelsen tilkendegivet, at kendelsen vil blive prøvet ved domstolene, hvis den gik BT imod.
Læs kommissionens afgørelse på www.skattesagskommissionen.dk