Medierne har for lidt føling med, om lange webartikler – longreads – overhovedet fungerer hos læserne, fastslår lektor Kate Kartviet, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, i en Ph.D.-afhandling, der er lavet i samarbejde med Aalborg Universitet.
Hun har som en del af afhandlingen ved hjælp af avancerede øjenmålinger med eyetracking-udstyr undersøgt, hvordan brugerne navigerer i fortællingerne. Testen viste, at brugerne var rådvilde og i overvejende grad ikke forstod at navigere rundt i fortællingerne.
Kate Kartviet har også analyseret forhold som æstetik og sammenhængen mellem forskellige elementer som tekst, video og foto i longreads. Hun konkluderer, at artiklerne rent journalistisk og narrativt fungerer godt, men at der er en kedelig tendens til at bruge videoelementerne til at give informationer, der allerede findes i teksten.
Afhandlingen beskæftiger sig også med effekten af fortællingerne og konkluderer: -Medierne laver deres ting ud fra mavefornemmelser. De tester måske fortællingerne af på receptionisten eller en kollega, inden de publicerer. Men de har meget lidt føling med, om tingene fungerer for læseren, og om de overhovedet bliver læst.
Kate Kartveil har i 20 år arbejdet som journalist på NRK i Norge.