Danske Medier finder afvisning bemærkelsesværdig.
Finansminister Kristian Jensen afviste i weekenden på et finansministermøde i Estland et forslag fra bl.a. Frankrig,Tyskland, Italien og Spanien om at indføre en skat på de store internationale it-giganters omsætning i stedet for af deres profit.
Den danske afvisning undrer Danske Medier, da meldingen står i lodret kontrast til skatteminister Karsten Lauritzens opbakning til internationale løsninger på området.
-Det er bemærkelsesværdigt, hvorfor den danske finansminister i modsætning til hans kollega i skatteministeriet nu pludselig stiller sig på tværs for EU-tiltag, der kan sikre, at internationale teknologi-giganter afkræves skat på linje med nationale europæiske virksomheder, udtaler adm. direktør i Danske Medier, Ebbe Dal.
Han henviser til, at skatteminister Karsten Lauritzen i juni skrev til Danske Medier, at problemet med de store it-selskabers begrænsede skattebetaling skal løses internationalt og ikke kan løses af de enkelte lande hver for sig. Læs herom.
OECD og EU har i årevis arbejdet på initiativer der skal dæmme op for det problem, at multinationale tech-virksomheder ikke bidrager med skat i de lande, hvor profitten er skabt, men i stedet flytter indkomsten til lavskattelande som eks. Irland.
På weekendens møde præsenterede Frankrig med støtte fra Tyskland, Italien og Spanien og seks øvrige lande et initiativ til at beskatte omsætningen i stedet for profitten, som det kendes inden for momssystemet. Det mødte imidlertid kraftig modstand fra Irland og også fra Danmark.
-Den danske modstand er et problem, da skattetiltag som udgangspunkt kræver enighed mellem EU-landene. En udskydelse af nye skatteregler vil betyde enorme milliardbesparelser for virksomheder som Google og Facebook og et lige så stort skattetab for EU-landene, siger Ebbe Dal.
-Med Karsten Lauritzens kommentar in mente så virker det jo nu meget mærkeligt, at det er Danmark, der står i vejen for en international løsning, tilføjer Danske Mediers adm. direktør.
Socialistisk Folkeparti har indkaldt finansministeren til et samråd i Folketingets skatteudvalg for at forklare den danske afvisning.
Kristian Jensen har efterfølgende præciseret, at han ikke er imod strammere regler over for Google og Facebook, men at hans skepsis handlede om løsningsmodellen:
-Jeg støtter, at der kommer en skrap lovgivning omkring skatteunddragelse – også for IT-giganter. Det har Danmark gjort hele vejen igennem, og vi har presset på for, at der kom en så klar lovgivning som muligt. Vi er så bare ikke enige i, at det franske forslag løser problemet, siger finansministeren.