Danske Medier opfordrer i en henvendelse til Folketingets Skatteudvalg og Folketingets Kulturudvalg til, at reklameafgiften opgives, da den vil ramme de lokale husstandsomdelte medier, der prioriterer det redaktionelle indhold.
Regeringen har bebudet, at loven om reklameafgift skal ændres, så et medie ikke på samme tid kan være undtaget fra reklameafgiften og modtage mediestøtte. Blade – herunder lokale ugeaviser – med mere end 50 pct. redaktionelt indhold vil efter mediestøtteloven kunne komme i betragtning til produktionsstøtte. De lokale ugeaviser er efter loven om reklameafgift undtaget fra reklameafgiften, hvis de har mindst 25 pct. redaktionelt indhold, og det er efter EU-Kommissionens vurdering en lovlig statsstøtte.
Da et medie ifølge EU-Kommissionens afgørelse ikke kan modtage støtte fra flere ordninger samtidig, vil regeringen ændre loven om reklameafgift, så et medie skal vælge, om det vil betale reklameafgift eller have mediestøtte.
Forslaget vil modarbejde hele formålet med mediestøttelovgivningen, som Folketinget vedtog sidste år, skriver Danske Medier i henvendelsen til de to udvalg.
De medier, der bliver ramt, vil være de lokale ugeaviser, som vælger at styrke den redaktionelle dækning af de lokale områder, hvor de ofte er de eneste medier, der tæt dækker blandt andet den kommunalpolitiske debat i området, hedder det.
Forslaget rammer også dagblade, som lejlighedsvis – enkelte ugentligt – udsender avisen til alle husstande i dækningsområdet.
-Danske Medier ser ikke andre løsninger end, at reklameafgiften opgives. Foreningen skal derfor opfordre til, at regeringen opgiver den foreslåede reklameafgift, så der ikke skabes en ny barriere for udviklingen af lokale redaktionelt stærke medier, slutter Danske Medier henvendelsen til de to udvalg.
Læs også lederen i Danske Mediers nyhedsbrev
Kulturminister Marianne Jelved skal 2. december i åbent samråd i Folketingets kulturudvalg om sammenhængen mellem reklameafgiften og mediestøtten.