Bekymringen blandt de europæiske onlinevirksomheder, analysefirmaer og annoncører er stor, når det gælder forslag til ændringer af den såkaldte databeskyttelsesforordning.
Ni adm. direktører fra forskellige førende europæiske onlinevirksomheder mødes i denne uge med højtstående politikere, heriblandt kabinettet for Europa-Kommissionens næstformand Neelie Kroes.
Virksomhederne frygter, at de foreslåede ændringer i databeskyttelseslovene kan resultere i vidtgående udfordringer for de europæiske virksomheder. Det gælder blandt andet de nye krav om brugernes eksplicitte godkendelse forud for al dataindsamling herunder brug af cookies og mulighed for personaliserede tjenester. Hvis forordningen vedtages som foreslået, vil det stille de europæiske virksomheder dårligere end ikke-europæiske virksomheder. Særligt vil de europæiske business-to-business-virksomheder blive ramt, da de ikke har samme mulighed for at få brugernes udtrykkelige samtykke som de virksomheder, der henvender sig til slutbrugere.
– Hvis Kommissionens forslag bliver vedtaget i sin nuværende form, vil både europæiske virksomheder og brugere lide under det: Vi risikerer, at en stor del af de globale annoncører ender på ikke- europæiske platforme, og det kan ramme brugere i form af ringere indholdsudbud, siger Alain Heureux, adm. direktør for den europæiske organisation af internetvirksomheder IAB Europe.
– Udkastet til forordningen er strammere end det som selv Tysklands strikse privatlivslovgivning. IAB Europe støtter fuldt ud behovet for at beskytte brugerne, men det er vigtigt at tænke sig godt om på dette felt. Onlineannoncing er med til at finansiere produktionen af kvalitetsindhold for indholdsudbydere. Hvis det også skal det i fremtiden, er der brug for en mere afbalanceret tilgang brug af data, siger Kimon Zorbas, Vice President i IAB Europe.