To chefredaktører, en nyhedschef, en direktør og en journalist sigtet i PET-sag

07-08-2018

Sigtes for at offentliggøre fortrolige PET-oplysninger.

Chefredaktørerne Christian Jensen, Politiken, og Poul Madsen, Ekstra Bladet, adm. direktør Jørgen Ramskov, Radio24syv. nyhedschef Simon Andersen, Radio24syv samt journalist Morten Skjoldager, Politiken, sigtes for at have videregivet fortrolige oplysninger om Politiets Efterretningstjeneste, skriver Politiken.dk.

Morten Skjoldager skrev bogen ”Syv år for PET” om tidligere PET-chef Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten.

Ifølge anklagemyndigheden har PET fundet 28 steder i bogen, hvor den tidligere PET-chef beskyldes for at have brudt sin tavshedspligt.

Politiken bragte bogen som en særsektion af avisen 9. oktober 2016, tre dage efter et fogedforbud mod offentliggørelse af bogen. Ekstra Bladet bragte oplysninger fra bogen.

-Jakob Scharf har både før og efter offentliggørelsen sagt, at han ikke mener, at han overtræder sin tavshedspligt, og det har vi ikke haft grund til at betvivle, da han jo var øverste chef i PET. Langt de fleste oplysninger om terrorsagerne, der gennemgås i bogen, har tidligere været offentliggjort. Bogen har en væsentlig samfundsmæssig interesse fra en tid, hvor terrortruslen blev hverdag i dette land, siger Christian Jensen.

Poul Madsen finder, at ”sigtelsen er helt ud i hampen”. Han siger, at Ekstra Bladet var meget forsigtige med, hvilke oplysninger det videregav.

Københavns Politi vil ikke oplyse, om flere er sigtet i sagen. Jørgen Ramskov finder, at sigtelserne skyder langt over målet, da radiostationen alene har omtalt en bog, der giver et interessant indblik i gamle og offentligt kendte terror-sager.

PET har tidligere stævnet JP/Politikens Hus med krav om 15 mio. kr. i bøde, og at Christian Jensen idømmes fire måneders fængsel for at have brudt fogedforbuddet.

 


Nyt center for undersøgende journalistik på RUC

07-08-2018

Samarbejde mellem Foreningen for Undersøgende Journalistik og RUC.

Roskilde Universitet (RUC) bliver hjemsted for et nyt center for undersøgende journalistik oprettet i et samarbejde mellem Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) og journalistuddannelsen på RUC, skriver FUJ.dk.

Målet med det nye center er at fremme den undersøgende journalistik med kurser, events, workshops og konferencer i undersøgende journalistik.

Leder af centret bliver lektor på journalistik ved RUC, Jannie Møller Hartley.

-En sådant center og samarbejdet med FUJ kan medvirke til, at flere journaliststuderende får øjnene op for den undersøgende genre og bliver dygtigere til de undersøgende metoder og samarbejde med branchens bedste journalister, siger Jannie Møller Hartley.

Centret åbner 29. august, hvor Rebecca Corbett fra The New York Times, der stod i spidsen for den redaktion, der afslørede Harvey Weisteins seksuelle krænkelser, fortæller om arbejdet på redaktionen. The New York Times modtog en Pulitzer for afsløringen.


Færre søger journalistuddannelserne i år

05-08-2018

Stigning i ansøgertal og adgangskarakter på kommunikation på DMJX.

Der er færre, der ønsker at uddanne sig til journalist, viser tal fra Den Koordinerede Tilmelding under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Journalistuddannelserne på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), SDU og RUC kan alle notere et fald i ansøgertallet.

På DMJX har 1.054 søgt om de 224 pladser på journalistuddannelserne. I fjor var der 1.193 ansøgere til 231 pladser.

Journalistuddannelsen på SDU optager 102 elever. Her var der 431 ansøgere mod 492 til samme antal pladser i 2017.

På RUC optages der i år 150 studerende på journalistuddannelserne. 777 har søgt. I fjor søgte 826 135 pladser.

Mens DMJX og SDU alene optager gennem optagelsesprøver og samtaler, sker optag på RUC via karakter. Her var karakterkravet for optagelse 9,7 for studerende via den humanistiske bacheloruddannelse. 9,6 via den samfundsfaglige bacheloruddannelse og 5,9 via den humanistisk-teknologiske bacheloruddannelse.

Fotojournalistuddannelsen på DMJX, som i år kun optager 12 studerende, havde 159 ansøgere. Det var seks færre end i fjor, hvor der blev optaget 16.

Mens der er fald i antal ansøgere til journalistuddannelserne, er der en stigende interesse for kommunikationsuddannelserne på DMJX i København og Aarhus. Her steg ansøgertallet fra 513 i fjor til 568, og karakterkravet for optag var 11,2 både til uddannelsen i København og Aarhus mod i fjor henholdsvis 10,9 og 11,2.


Ombudsmanden alvorligt bekymret over Justitsministeriets aktindsigtsbehandling

05-08-2018

Hver 10. aktindsigtssag mere end 100 arbejdsdage undervejs.

Folketingets ombudsmand Jørgen Steen Sørensen er alvorligt bekymret over Justitsministeriets håndtering af sager om aktindsigt.

Journalister og andre, der søger om aktindsigt i Justitsministeriet, må i mange tilfælde vente alt for længe på svar. I 2017 var næsten hver 10. sag mere end 100 arbejdsdage undervejs. Heraf strakte flere sig over mere end 200 arbejdsdage, skriver Folketingets Ombudsmand i en pressemeddelelse.

Problemstillingen har været aktuel i flere år, og derfor udtrykker Folketingets Ombudsmand nu alvorlig bekymring over for Justitsministeriet. Han gennemførte i 2016 en undersøgelse af sagsbehandlingstiderne i Justitsministeriet. Ministeriet lovede dengang, at der ville blive taget en række initiativer til at nedbringe sagsbehandlingstiderne.

I en ny undersøgelse af situationen i 2017 konkluderer ombudsmanden, at der siden da kun er sket mindre forbedringer.

Han har samtidig bedt ministeriet om en redegørelse, der konkret viser, hvordan ministeriet får løst problemet.

-Hurtig behandling af sager om aktindsigt handler ikke kun om at overholde nogle formelle regler. Det handler også om at understøtte hele offentlighedslovens formål. Når en journalist må vente lang tid på svar i en aktuel sag, kan det i en række tilfælde mere eller mindre være det samme som at få afslag, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Han peger på, at nogle af de sager i undersøgelsen, der har ligget længst, bl.a. har drejet sig om spørgsmål af betydelig offentlig interesse. F.eks. etablering af ny politiskole, udsendelse af afviste asylansøgere og forhold vedrørende terror.

Ombudsmanden har derfor bedt Justitsministeriet om at sikre sig, at der nu kommer reelle og varige forbedringer på området.

 

 

 


Finansministre fortsat ikke enige om moms på digitale medier

05-08-2018

Ministre gør nyt forsøg på at blive enige til oktober.

EUs finansministre kan fortsat ikke blive enige om en ændring af momsdirektivet, så det bliver muligt at ligestille analoge og digitale medier momsmæssigt, fremgår det af en meddelelse fra det østrigske formandskab.

Finansministrene drøftede fredag 13. juli forslaget om, at alle EU-lande får mulighed for at anvende nedsat eller nulmoms – dog mindst fem pct. for elektroniske bøger, aviser og tidsskrifter, og at lande, som 1. januar 2017 havde nulmoms på trykte udgaver, også skal kunne indføre nulmoms på digitale udgivelser.

Da Danmark i dag har nulmoms på trykte dagblade og dagbladslignende publikationer, vil kompromisforslaget gøre det muligt for Danmark at indføre nulmoms på digitale nyhedsmedier. I den medieaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik umiddelbart før sommerferien, indgår, at der indføres nulmoms på digitale udgivelser, når EU-reglerne gør det muligt.

Det østrigske formandskab oplyser, at EUs finansministre vil fortsætte drøftelsen af moms på digitale udgivelser på deres møde i oktober.


Sidste frist for at søge innovationsstøtte 20. august

05-08-2018

Der er 12,5 mio. kr. til fordeling

Mandag 20. august kl.12.00 er sidste frist for at søge innovationsstøtte i år.

Der vil denne gang kunne søges om både etablerings- og udviklingsstøtte. Medieaftalen lægger op til at begrænse udviklingsstøtten, men det vil først have virkning fra 2020.

Der er for 2018 20 mio. kr. i innovationspuljen, som fordeles over to ansøgningsrunder. I første runde modtog ni projekter 7,5 mio. kr., så der er 12,5 mio. kr. til fordeling i anden runde.

Medienævnet behandler ansøgningerne om projekttilskud fra Innovationspuljen.

Læs om puljen og find ansøgningsskema.


Redaktørernes døgn 25.-26. september

20-06-2018

Det årlige topmøde blandt redaktionelle chefer finder igen sted som en konference med aktuelle keynotes og sessioner om journalistik, ledelse og medier. Se programmet og tilmeld dig her. Du kan læse mere om konferencen på eventsitet her.


Dansk Folkeparti starter borgerligt-nationalt nyhedsmedie

07-08-2018

Mediet Ditoverblik.dk finansieres af Dansk Folkeparti og er tilmeldt Pressenævnet.

Dansk Folkeparti lancerede tirsdag sit eget nyhedsmedie – Ditoverblik.dk, der skal dække dansk politik med særligt fokus på emner og vinkler, der har interesse for den borgerlige-nationale debat i Danmark.

Chefredaktør for det nye medie er den 51-årige journalist Steen Trolle, der bl.a. har været redaktør på Politikens Lokalaviser fra 2001-2016, og siden 2016 har været selvstændig.

Pressechef i Dansk Folkeparti Søren Søndergaard siger til MediaWatch, at mediet finansieres af Dansk Folkeparti, men at der er tale om et uafhængigt journalistisk produkt. Han oplyser, at chefredaktør Steen Trolle ikke er og heller ikke bliver medlem af Dansk Folkeparti.

Chefredaktøren har fået håndslag på, at han alene kommer til at prioritere og redigere siden og bestemme indholdet.

Mediet får en lille styregruppe, hvor blandt andre Søren Søndergaard kommer til at sidde.

Mediet er tilmeldt Pressenævnet.


Nyt Watch-medie om erhvervspolitik

07-08-2018

PolicyWatch bliver det 11. Watch-medie.

Watch Medier, der ejes af JP/Politikens Hus, lancerer til efteråret et nyt medie om dansk og europæisk erhvervspolitik – PolicyWatch.

Mediet bliver det 11. medie i Watch-familien. Det skal belyse substansen i dansk og europæisk erhvervspolitik og den konkrete betydning for dansk erhvervsliv.

-Vi ønsker med PolicyWatch at bruge vores kræfter på den erhvervspolitiske substans og dens betydning for dansk erhvervsliv frem for politisk fnidder og motivforskning, siger Anders Heering, der er chefredaktør og adm. direktør for Watch Medier.

Redaktionen får base på Christiansborg og i Bruxelles. Redaktør er den 28-årige Peter Søndergaard, der kommer fra Børsens politiske redaktion.


Ugebladet Tæt På lukker efter halvandet år

05-08-2018

Lukker efter en lang periode med underskud – forsøg på salg mislykkedes.

Ugebladet Tæt På, der udkom første gang i november 2016, lukker, skriver Ekstra Bladet.

Ugebladet blev startet som en konkurrent til Allers SE og HØR og Egmonts Her og Nu. Det blev ejet af Karsten Ree Holdning med 51 pct. og ansvarshavende direktør Erling Tind Larsen, chefredaktør Per Kuskner, redaktionschef Peter Bugge og nyhedschef Nikolaj Vraa med 49 pct.

-Det er ingen hemmelighed, at bladet har givet underskud længe, siger Erling Tind Larsen, og oplyser, at Karsten Ree ikke længere ønsker at poste penge i bladet. Erling Tind Larsen regner med, at ugebladet lukker med et samlet underskud på omkring 18 mio. kr.

Erling Tind Larsen oplyser, at der er gjort forsøg på at sælge bladet til nogle, der ville overtage forpligtelserne fra Karsten Ree Holdning, men det er ikke lykkedes.

 

 

 

 

 


TV 2 regioner fokuserer på video og mindre på tekstnyheder på nettet

05-08-2018

Danske Medier betegner strategiskift som et fornuftigt træk.

TV 2-regionerne vil fokusere mere på video og mindre på skrevne tekstnyheder på nettet, siger ordførende for TV 2-regionerne Betina Bendix, TV Syd, til MediaWatch.

Meldingen kommer få dage efter, at direktøren for TV2 Nord Mikael Justesen sagde, at den nordjyske tv-station i løbet af kort tid vil udfase rene tekstnyheder på stationens hjemmeside.

Betina Bendix siger, at TV Syd er i gang med at udvikle en digital strategi, hvor hensigten er, at der skal være video eller animeret grafik på hovedparten af indholdet.

-Men vi vil også være hurtige, så når vi opsnapper en nyhed, vil vi fortsat lægge den på som ren tekst og tilføje video, når vi har en mand på stedet, siger Betina Bendix.

Danske Medier synes, at det er et meget fornuftigt træk, når TV 2 Nord og de øvrige regioner vælger at fokusere på levende billeder.

-Det er vigtigt at fokusere på det, man er bedst til og TV 2-regionerne er netop sat i verden for at levere godt public service-tv til danskerne, siger Danske Mediers adm. direktør Morten Langager.

-Det har så samtidig den positive effekt, at de fremover ikke byder de private medier samme hårde konkurrence. Når der tidligere er leveret skrevne gratisnyheder, så har man fjernet folks motivation for at betale for nyhederne. Det er et stigende problem for de private medier, der lever af betalt journalistik. Vi hilser derfor TV 2 Nords initiativ varmt velkommen. Det vil i stedet give potentiale til en større grad af synergi mellem det statslige og det private, der vil være til glæde for borgerne, siger Morten Langager, der glæder sig over, at de andre TV 2-regioner vil følge i TV 2 Nords fodspor.

Betina Bendix siger, at video er et pejlemærke for samtlige TV 2-regioner i den digitale strategi, og at strategiskiftet ”ikke sker for at danse efter Danske Mediers pibe”.

 


Besparelser forsinker digitalisering af de danske aviser

05-08-2018

Digitalisering vil tage 300 år med den nuværende kapacitet på Det Kongelige Bibliotek.

Det Kongelige Biblioteks arbejde med at digitalisere samtlige danske aviser bliver forsinket grundet besparelser på biblioteket, siger bibliotekets direktør Svend Larsen til Politiken.

En stor del af de danske aviser er blevet digitaliseret, men der ligger fortsat 22 mio. avissider og venter på at blive digitaliseret.

Svend Larsen oplyser, at med den nuværende kapacitet på biblioteket vil der gå 300 år, før alle aviserne er digitaliseret.

På Det Kongelige Bibliotek findes alle aviser frem til i dag. De bruges især som kildemateriale for forskere, men også af mange andre. Biblioteket har gennem flere år haft fokus på en digitalisering af materialet, så det bliver lettere tilgængeligt og dermed brugt i større omfang.

Det Kongelige Bibliotek vil ved udgangen af 2018 have sagt farvel til mere end hver 10. medarbejder, siden biblioteket fra 2016 har skulle spare to pct. om året i omprioriteringsbidrag.

 


Digital radiolytning faldt i 2017

05-08-2018

Kulturministeren forventer, at over 50 pct. lytter digitalt i 2023.

Den digitale radiolytning faldt i 2017 fra 31 til 29 pct., mens den analoge lytning via FM steg, viser tal fra Radio-Meter, der opgøres af Kantar Gallup, fremgår det af et svar fra kulturminister Mette Bock til Folketingets kulturudvalg.

Ifølge svaret skyldes stigningen i den analoge lytning i 2017 overgangen fra DAB til DAB+.

Kulturministeriet har foretaget en fremskrivning af den totale radiolytning fordelt på platforme baseret på den målte radiolytning i perioden 2010 til 2017. Fremskrivningen viser, at mere end 50 pct. af radiolytningen i 2023 kan forventes at være digital.

Ifølge medieforliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti skal der først træffes beslutning om tidspunkt for FM-lukning, når 50 pct., af lytningen, herunder i biler, sker på digitale platforme. Et FM-sluk kan tidligst finde sted to år efter, at 50 pct. af lytningen er digital.

Regeringen havde i sit medieudspil foreslået et FM-sluk i 2021. På det tidspunkt ville kun 45 pct. af lytningen være digital efter ministeriets fremskrivning.

Kulturministeren gør opmærksom på, at der er betydelig usikkerhed ved fremskrivningen grundet ændringer i medieforbrug og teknologi.

 

 


Venstre ønsker undersøgt, om netavisen Pio skal tilbagebetale mediestøtte

05-08-2018

Netavisen modtager fast årlig støtte fra LO-fagforbund.

Venstres politiske ordfører Britt Bager vil have Kulturministeriet til at undersøge, om netavisen Pio skal tilbagebetale den mediestøtte, mediet har modtaget for 2017 og 2018, skriver Berlingske.

Det sker, efter at en række LO-fagforbund overfor Berlingske har oplyst, at de giver årlige tilskud til netmediet. Eksempelvis oplyser Fødevareforbundet NNF, at de siden 2014 har betalt 160.000 kr. til Pio, og Dansk Metal og HK oplyser, at de betaler et fast årligt beløb til netmediet. LO oplyser, at organisationen siden 2013 har støttet Pio med 1,83 mio. kr.

-For at man kan modtage mediestøtte, skal mediet være uafhængigt. Og er mediet ikke uafhængigt, er midlerne givet på et falsk grundlag, siger Britt Bager som baggrund for sit ønske om, at Kulturministeriet undersøger, om Netavisen Pio skal tilbagebetale støtten, der er på 363.467 kr. i 2017 og 413.909 kr. i 2018.

Chefredaktøren for netavisen Jens Jonatan Steen afviser overfor Berlingske, at Netavisen Pio er afhængig af de organisationer, som giver mediet driftsstøtte.

-Det afgørende for os er, at vi har 100 pct. redaktionel frihed og selv bestemmer præcis, hvad vi vil skrive. Det er den redaktionelle frihed, der sikrer vores uafhængighed, skriver han.

 


Program for Redaktørernes Døgn offentliggjort

09-08-2018

Årets redaktionelle medietopmøde i Svendborg 25.-26. september 2018.

Programmet for årets danske medietopmøde– Redaktørernes Døgn i Svendborg 25.-26. september– er blevet offentliggjort, og det rummer en række nyskabelser.

Nyt er tre talkshops om henholdsvis fremtid, forretning og forskning, som har til formål at inspirere deltagerne inden for de tre områder.

Der er i alt 32 oplægsholdere bl.a. chefredaktør på Süddeutscher Zeitung Wolfgang Krach og den hollandske graverjournalist Joris Luyendijk.

Kulturminister Mette Bock, der vil give sit svar på, om medierne svigter deres kerneopgave i det postdemokratiske samfund. Hun vil blive konfronteret med deltagerne herom.

Temaet om formiddagen på førstedagen bliver branchens troværdighed og brugernes tillid, der belyses ved oplæg af læsernes redaktør på Politiken Bjarne Schilling, chefredaktør på faktisk.no Kristoffer Egeberg og en debat mellem forskningschef på DMJX Vibeke Borberg, chefredaktør på B.T. Michael Dyrby og nyhedsdirektør i DR Sandy French.

Læs programmet. Tilmelding sker her.

Redaktørernes Døgns hjemmeside bliver løbende opdateret med nyheder om konferencen.

 


Husk: 28. august sidste frist for bidrag til ugeavisernes årspris

08-08-2018

Priserne overrækkes på ugeavisernes efterårsseminar 3. oktober.

Det er tid til at samle de bedste ideer, nyheder og features samt digitale produkter fra lokale ugeaviser fra det seneste år, så de kan deltage i konkurrencen om ugeavisernes årspris 2018.

Bidragene skal være indsendt senest 28. august, hvorefter en jury udpeger Årets ugeavis samt vindere af guld, sølv og bronze i fire kategorier.

Læs mere om kriterier og indsendelse på https://danskemedier.dk/segmenter/ugeaviser/ugeavisernes-aarspris-2018/?highlight=%C3%A5rspris.

Priserne overrækkes på ugeavisernes efterårsseminar 3. oktober på Hotel Koldingfjord. Seminaret arrangeres af De Lokale Ugeaviser og Danske Medier.


Tidligere minister bliver korrespondent for Berlingske

05-08-2018

 

Lykke Friis Tysklands-korrespondent fra 15. august.

Den tidligere Venstre-minister og prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis bliver fra 15. august ny Tysklands-korrespondent for Berlingske, skriver Berlingske.

Lykke Friis har senest været prorektor på Københavns Universitet, og før det har hun været minister og europapolitisk chef i DI. Hun er forfatter til flere bøger om Tyskland og Europa og har en ph.d. i international politik. Derudover er hun flittigt brugt som ekspert i mange medier.

-Jobbet som tysklandskorrespondent er intet mindre end en ungdomsdrøm, som jeg nu får mulighed for at realisere – og det oven i købet i en tid, hvor Tyskland fylder mere og mere i europæisk og international politik. Jeg glæder mig meget til at bringe læserne endnu tættere på Tyskland, lige fra politik til tysk kultur, siger Lykke Friis.

Udlandsredaktør på Berlingske Ida Ebbensgaard siger: Det er fantastisk at få Lykke Friis med ombord på Berlingske. Hun har i årevis været den stærkeste stemme herhjemme, når det gælder Tyskland, og hendes viden om Europa er uovertruffen. Hun mestrer hele repertoiret: en dygtig formidler, en skarp analytiker, og hendes store engagement smitter overalt, hvor hun kommer.

 

 


Kalender


Storytelling i en SoMe-tid
30-08-2018
Storytelling som loyalitetsskaber og driver for vækst: Hvilken forskel gør det at tale bevidst til både hjerte og hjerne?
Læs mere


Praktikantvejlederkursus i Vejle
12-09-2018
Der har været et ønske om et praktikantvejlederkursus i Jylland. Vi udbyder derfor et nyt kursusforløb i Vejle - onsdag 12. september og onsdag31. oktober 2018.
Læs mere


Redaktørernes Døgn 2018
25-09-2018
Det årlige topmøde blandt redaktionelle chefer med aktuelle keynotes og sessioner om journalistik, ledelse og medier.
Læs mere


Ugeavisernes Efterårsseminar 2018
03-10-2018
De Lokale Ugeaviser og Danske Medier samler igen redaktionelle og kommercielle ledere fra alle landets lokale ugeaviser til Ugeavisernes Efterårsseminar onsdag 3. oktober 2018.
Læs mere


Innovation Forum 2018
25-10-2018
Deltag hvis du vil inspireres af trends, facts, ny teknologi, innovation, forretningsmodeller og konkrete eksempler. Innovation Forum viser vejen for medier anno 2019
Læs mere
Leverandørguide

Se den komplette leverandørguide.
Abonnementsservice
MailMak ApS

Annoncesalg
Rosendahls Mediaservice

Cookies - lovpligtig information
Cookie Information

Distribution
DistributionPLUS A/S
PortoService ApS
Nyhedsbreve
Ubivox ApS

Trykkeri
Rosendahls a/s print – design – media
LaserTryk.dk

MEDIEdatabasen/Danske Medier
Overblik over samtlige fagblade og magasiner
Tilmelding til Danske Mediers nyhedsbreve
Skriv til redaktionen
Ansvarshavende redaktør, Christian Kierkegaard, ck@danskemedier.dk
DANSKE MEDIER
Skindergade 7
1159 København K
Tlf: 3397 4000
Email: mail@danskemedier.dk