Forbrugerombudsmanden har lanceret nye retningslinjer for betaling ved fjernsalg, der har til formål at præcisere, hvad der er god markedsføringsskik, når betalingskort eller mobiltelefoner anvendes til betalinger ved fjernsalg.
Under henvisning til de mange nye betalingsformer, der vinder frem og den udbredte brug af betalingskort ved fjernsalg, har Forbrugerombudsmanden fundet behov for at udarbejde disse retningslinjer.
Forbrugerombudsmandens nye retningslinjer er forhandlet på plads med Forbrugerrådet og en række erhvervsorganisationer, herunder Danske Medier. For erhvervsorganisationer har det været vigtigt, at retningslinjerne er udformet, således at de kan anvendes af de erhvervsdrivende uden større administrative ændringer, samtidig med at forbrugerne sikres et klart overblik over de betalingsforpligtelser, der knytter sig til en indgået aftale.
Retningslinjerne omhandler den måde og de vilkår, som selve betalingen med betalingskort eller lignende betalingsmiddel skal ske på og behandler blandt andet følgende emner:
Generelle vilkår for betaling
Vilkår ved eventuelle forudbetalinger
Reservation af beløb på kundens konto/betalingsinstrument
Tilbagevendende betalinger fx abonnementsbetalinger
Eventuelle vilkår om efterbetaling ved et enkeltstående køb
Registrering og genbrug af betalingskortdata til senere køb og betalinger
Kvittering/ordrebekræftelse
Retningslinjernes regler supplerer de oplysningskrav, der i forvejen følger af forbrugeraftalelovens nye regler samt anden lovgivning. Retningslinjerne indeholder også nye præciseringer til betalinger, der sker ved fjernsalg samt giver anvisninger på problemstillinger, der ikke er særskilt behandlet i forbrugeraftaleloven, markedsføringsloven, e-handelsloven, betalingstjenesteloven m.v.
Anvender man som virksomhed fjernsalg med brug af betalingsmidler som fx betalingskort, mobiltelefoner m.v. er det nødvendigt at have kendskab til retningslinjerne, der finder anvendelse fra 1. september 2014. Nye varslingsregler for tilbagevendende betalinger træder dog først i kraft 1. januar 2015.
Der henvises til Forbrugerombudsmandens retningslinjer samt en intern vejledning, der fremhæver udvalgte punkter i retningslinjerne.