Berlingskes kommende chefredaktør følger stadig nøje med i politik – og et særligt tv-program.
Af Anders Krarup
’Du har ringet til Mette Østergaard, chefredaktør for TV 2 NEWS. Læg en besked eller endnu bedre send en sms. Tak.’
Sådan lød det i denne uge. 1.1.2018 bliver ’NEWS’ skiftet ud med ’Berlingske’.
Når telefonsvareren overhovedet får plads i dette portræt, skyldes det kun, at Mette Østergaard, 37, lige p.t. ikke har fuldt fokus på hverken NEWS eller Berlingske. Hun er på barsel med Lilly Marie på seks måneder – og Niels-Viktor på fire kræver jo også sit.
Så vi er tidligt ude, når vi skal snakke Berlingske, men faktisk er den kommende chefredaktør allerede begyndt at sige ’vi’ om bladet i Pilestræde.
– Berlingske er en avis med hovedstadsfokus – men vi beskæftiger os med og henvender os til hele landet, lyder det, da skriverkarlen kommer til at kalde Berlingske for en køwenhavneravis.
– Jeg føler mig meget godt hjemme i forhold til Berlingskes profil. Det er en avis, som er profileret på sit journalistiske indhold, på sin kvalitet og troværdighed. Det er værdier, jeg vil holde i hævd og føre videre. Og at tage en så gammel tante og føre hende ind i en digital tidsalder, det er da en kæmpestor og meget spændende opgave. Der er rigtig meget kvalitetsindhold, men bladet har også brug for et boost for at blive formateret til en digital virkelighed.
Mette Østergaard er ’opflasket med aviser’, men har dog været forbi TV 2 i to omgange – første gang som politisk reporter 2006-08 efter korte ansættelser på Børsen og JP. I 2008 blev hun politisk redaktør på Politiken og i 2011 også redaktionschef – og fra 2014 så journalistisk chefredaktør og kanalchef på TV 2 NEWS.
Det dominerende professionelle fokus har således været politisk journalistik, men undervejs har Mette Østergaard også taget en CBA-lederuddannelse.
– Jeg er da farvet af min fortid. Jeg ser og læser stadig meget politisk journalistik, både dansk og international politik. Det er en interesse, som ikke slipper. Men jeg er et sted i min karriere og i mit private medieforbrug, hvor hele den digitale verden er både nutid og fremtid – og så det er noget, jeg professionelt synes er enormt interessant at kaste sig over, siger hun.
Og det er just udfordringen – også på Berlingske. Kunden er blevet digital og vil have journalistikken på nye måder.
– Det interessante i rollen som chefredaktør er at udvikle den journalistik, vi laver – og de områder man kan bruge det på. Ledelse er interessant! Et af mine mål er, at Berlingske skal være et godt sted at arbejde, et godt sted at være, hvor det er nemt at få ideer op gennem systemerne. Journalistik er jo en organisk størrelse – og det skal være motiverende at dykke ned i noget nyt, i ukendte områder og ukendte miljøer.
Interessen for ledelse er også baggrunden for, at Mette Østergaard er medlem af Dansk Selskab for Virksomhedsledelse. Hun sidder i VL-gruppe 1, som af mange opfattes som den fineste. Her møder hun bl.a. topchefer fra A. P. Møller-Mærsk, Hoffet, Forsvarskommandoen, Falck og Folketinget – samt Lisbeth Knudsen, nu Mandag Morgen og tidligere topchef på Berlingske. Det selskab har flere chefredaktør-kolleger i tidens løb sagt nej tak til.
– Det er omgærdet af mere mystik, end der nok er basis for. Når jeg har valgt at deltage, er det, fordi det giver et interessant indblik ikke mindst i ledelse – og det, synes jeg jo som chef, er vigtigt at blive klogere på. Jeg kan godt navigere i forhold til min integritet og habilitet som chefredaktør. Bare fordi man mødes med nogle mennesker, er man jo ikke nødvendigvis enige eller fortrolige med dem.
Hjemme i lejligheden på Frederiksberg er der et enkelt tv-program, der kan konkurrere med politikken.
– Jeg har altid været utrolig glad for at danse – så Vild med Dans ser jeg ofte, siger Mette Østergaard – og nævner straks en række ting, hun IKKE foretager sig: lave en ironman, skrive en bog og cykle med 38 gear i lycra-dress.
Når tiden er til det, tager hun bilen op til sommerhuset ved Vejby Strand med Niels-Viktor og Lilly Marie ’så de kan komme på græs’. Lige for tiden er der ekstra god tid til det. Det stopper 1. januar 2018.