Ugeavisernes Årspriser

Konkurrencen præmierer de danske lokalaviser, der i det forgangne år har sat fokus på nyhedsformidling i lokalsamfundet, været debatskabende, har taget særlige initiativer, eller på anden vis bidraget til lokalsamfundet.

Alle lokale ugeaviser, der er medlem af Danske Medier, kan deltage ved at indsende et eller flere af deres bedste bidrag fra det forløbne år. 

Der åbnes for indstillinger til Ugeavisernes Årspriser 2022 ultimo juni. 

Kategorier for Ugeavisernes Årspriser 2021

Nyhedsprisen
Lokale nyheder er vigtige for lokalsamfundet og for nærdemokratiet. Nyhedsprisen tildeles det medie, der med en historie har skabt særlig opmærksomhed om en lokal nyhed. Der lægges særlig vægt på historiens journalistiske kvalitet, publicistiske ambitioner og relevans for læserne.  

Det belønnede arbejde kan være enten en artikel eller en artikelserie. Der kan være tale om undersøgende journalistik, portrætter, interview, fotoserier eller anden form for publicering trykt eller digitalt.  

Følgende elementer indgår i juryens vurdering:  
 • Arbejdet skal være originalt  
 • Arbejdet skal tjene som forbillede for andre journalister ved lokale ugeaviser  
 • Arbejdet skal være rettet mod og være af væsentlig relevans for mediets målgruppe.  

Desuden kan følgende indgå:  
 • At den visuelle formidling – herunder layout, foto eller grafik – på særlig dygtig vis bidrager til historien. 
 • At der anvendes nye kreative og særligt krævende metoder  
 • At arbejdet er første led i den journalistiske fødekæde – dvs. at arbejdet når ud til en bredere offentlighed.  
Debatprisen
Den oplyste debat er en grundpille for et levende demokrati, og prisen er en hyldest til den lokale journalistiks evne til at engagere borgere i den offentlige debat.  

Debatprisen tildeles det medie, der med sin journalistik formår at være dagsordenssættende og skabe debat blandt læserne. Prisen tildeles et medie, der har skabt øget opmærksomhed og lokalt engagement via sin journalistik eller har engageret sig med læserne eksempelvis gennem indsamlinger, afstemninger, temaer eller public powered journalism. 

Følgende elementer indgår i juryens vurdering: 
 • Arbejdet har skabt eller formidlet en debat i lokalområdet 
 • Arbejdet synliggør lokalavisernes betydning for nærdemokratiet i Danmark. 

Desuden kan følgende indgå:  
 • Arbejdet og den lokale debat har været udgangspunktet for en bredere og evt. national debat 
 • Debatten er har sat aftryk på i lokalsamfundet i samarbejde med lokalbefolkningen eller andre aktører uden for redaktionen. 
Ildsjæleprisen
Ildsjæleprisen tildeles den eller de medarbejdere, der kvalitativt og/eller kreativt har løftet det redaktionelle produkt på ugeavisen. Lokalaviserne er kendetegnet ved lokalt engagement og kendskab til nærområdet. Her er de enkelte medarbejdere afgørende for avisens tilblivelse og lokale ambassadører for mediet. Ildsjæleprisen er en hæder til de engagerede medarbejdere, der på eget initiativ gør en positiv forskel for lokalaviserne. 

Følgende elementer indgår i juryens vurdering: 
 • Medarbejderen har ydet en ekstraordinær indsats 
 • Medarbejderens indsats har givet et konkret output 
 • Medarbejderen kan inspirere kollegaer hos andre medier. 
Årets Kommercielle indsats
Det kommercielle indhold betragtes af læserne som en væsentlig del af læseoplevelsen i de lokale ugeaviserne. Prisen for Årets Kommercielle indsats gives til en ugeavis, der i det forgangne år iderigt og innovativt har løftet det kommercielle produkt eller ved succesfuldt og resultatorienteret at have samarbejdet med det lokale erhvervsliv 

Prisen er en hyldest og anerkendelse til de idéer og udførelsen af dem, der skaber merværdi for både ugeavisen, læserne og annoncørerne. Prisen kan eks. gives til en koncern, et medie eller en medarbejder, der har formået alene eller i samarbejdet mellem redaktionelle og kommercielle medarbejdere at skabe tiltag, der har øget omsætningen eller giver flere læsere. Dette kan både være det enkeltstående projekt, event eller happening, såvel som en mere langsigtet indsats.

Følgende elementer indgår i juryens vurdering: 
 • Vinderen har skabt målbare resultater. 

Desuden kan følgende indgå:  
 • Vinderen er på kreativ vis gået nye, utraditionelle eller kreative veje for at skabe kommercielle resultater 
 • Vinderen har formået at kombinere det kommercielle og redaktionelle indhold. 
De lokale mediers specialpris
I Danmark har vi en stærk tradition for gratis publicistiske medier. De lokale mediers specialpris hylder den udgivelse, der uanset platform har gjort sig særligt bemærket i løbet af året og som med sin indsats kan virke som inspiration for andre.

Prisen kan både tildeles for den stabile, driftssikre indsats, der med høj kvalitet bidrager til lokalsamfundet og samtidig formår at udvide og udvikle til glæde for annoncører og læsere, eller det medie, der med særlige initiativer har formået at udfordre og udvikle ved at tænke nyt og anderledes for at fastholde læserne og brugerne. Prisen kan tildeles for både redaktionelle og kommercielle bedrifter. De lokale mediers specialpris uddeles ikke på baggrund af indstillinger, men udpeges af juryen.

Følgende elementer indgår i juryens vurdering:  
 • Udgivelsen eller platformen er annoncefinansieret
 • Udgivelsen eller platformen har gjort sig særlig bemærket med et samlet produkt af særlig høj kvalitet
 • Udgivelsen eller platformen har skabt målbare resultater.

Desuden kan følgende indgå: 
 • Mediet har formået at gå nye veje, der dokumenterbart har skabt positive forandringer. Dette kan eksempelvis være ved at anvende nye formater eller kanaler som rammer nye eller bredere målgrupper.

Prisceremoni
Prisuddelingen finder sted i forbindelse med Ugeavisernes Efterårsseminar 5. oktober 2022 på Hotel Koldingfjord. Tilmelding til seminaret kan ske her.

Henvendelse
Har du spørgsmål til konkurrencen, så skriv til direktør i Danske Medier Marianne Bugge Zederkof på mbz@dmresearch.dk.

Ved indsendelse af bidrag eller indstillinger til en hæderspris sker der registrering og behandling af generelle virksomhedsoplysninger. Du kan læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger her.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev