Inberet digitale trusler og chikane

Sociale medieplatforme er i dag en integreret del af mange mediers og journalisters virke. Desværre har det også betydet, at hadefulde ytringer, trusler og chikane er blevet en del af hverdagen for alt for mange journalister, også i Danmark.  

Danske Medier, Dansk Journalistforbund, International Media Support, UNESCO Danmark, Justitsministeriet og Kulturministeriet går nu sammen om en fælles handlingsplan, der skal dæmme op for problemet.  

Der igangsættes et monitorerings- og rapporteringsarbejde gennem oprettelsen af en krypteret indberetningskanal. Arbejdet skal bidrage til mere viden og dermed en kvalificering af indsatsen hos f.eks. Rigspolitiet, afdække problemets omfang og karakter samt øge muligheden for rådgivning af den enkelte journalist.  

På internationalt plan har Europarådet lavet en række anbefalinger til beskyttelse af medier og journalister, og ligeledes har FN (i regi af UNESCO) lavet en handlingsplan for journalisters sikkerhed og bekæmpelse af straffefrihed. Den danske nationale handlingsplan tager udgangspunkt i de internationale indsatser og indeholder fire konkrete handlingspunkter:   

  1. Monitorering af overgreb 

  2. Opfølgning på indberetninger 

  3. Dialog mellem alle relevante parter  

  4. Kontakt med øvrige lande om erfaringsudveksling og initiativer.  

Sådan får du hjælp

Hvis du er blevet udsat for digital chikane, trusler eller had i dit virke som journalist, kan du sende en krypteret mail til: truslermodjournalister@protonmail.com.

Fire gode råd til indberetning: 

  1. Dokumentér. Tag screendumps, gem mails og beskeder.
  2. Tal med din leder, din tillidsrepræsentant eller ledelsen eller HR-afdelingen på din arbejdsplads 
  3. Find din egen grænse. Der er forskel på, hvordan vi påvirkes af ubehagelige henvendelser. Du afgør selv, hvad der er chikane.
  4. Søg hjælp og indberet henvendelsen til truslermodjournalister@protonmail.com.

Din henvendelse kommer til at indgå i den løbende rapportering af trusler og dermed danne grundlag for løbende opfølgning og arbejdet med yderligere initiativer. Selvfølgelig helt fortroligt. Dansk Journalistforbund og Danske Medier vil også vurdere, om der er grundlag for en politianmeldelse og i så fald svare dig med vejledning til næste skridt i processen.   

Når du skriver til os, må du meget gerne inkludere følgende:  

  • Dokumentation i form af scn. shots eller andet  
  • Beskrivelse af forløbet indtil nu  
  • Navn og tlf. nummer, så vi kan ringe til dig, hvis vi vurderer, der er grundlag for politianmeldelse. 

Baggrundsartikler I Journalisten.dk

Spørgsmål vedrørende indberetning af trusler kan rettes til:  

Dansk Journalistforbund
+45 3342 8000,
dj@journalistforbundet.dk

Danske Medier
+45 3397 4000,
mail@danskemedier.dk  

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev