artikel_illustration
 

Ulovlig internettjeneste blokeres i samarbejde mellem RettighedsAlliancen og Danske Medier

Pressemeddelelse. Stor journalistisk ophavsretlig sejr: Ulovlig internettjeneste blokeres i samarbejde mellem RettighedsAlliancen og Danske Medier

Retten på Frederiksberg har mandag 17. juni påbudt blokering af en internettjeneste, der på ulovlig vis har kopieret artikler fra danske nyhedsmedier og tjent penge herpå gennem annoncering.

For første gang i Danmark bliver en internettjeneste, der kopierer artikler og billeder fra danske nyhedsmedier på nettet, blokeret af danske internetudbydere.

Det står klart efter at Retten på Frederiksberg mandag har påbudt blokering af internettjenesten, der på ulovlig vis har kopieret artikler fra danske nyhedsmedier og tjent penge herpå gennem annoncering.

Den ulovlige internettjeneste, der er registreret i Panama, har tilegnet sig artikelkopier ved at tilgå danske nyhedsmediers hjemmesider og kopieret indholdet i form af både tekst og billeder, hvorefter de er blevet lagret på private servere og gjort tilgængelige på tjenestens hjemmeside.

Den 12. april 2019 var der 141.836 kopier af danske nyhedsmediers artikler tilgængelige

på tjenesten, som har nydt stor popularitet blandt onlinebrugere i Danmark. Alene i første kvartal af 2019 har tjenesten i gennemsnit registeret 31.587 månedlige besøg fra danske IP-adresser.

En ophavsretlig sejr
I RettighedsAlliancen og Danske Medier vurderer man, at blokeringen af den ulovlige tjeneste vil være med til at begrænse omfanget af krænkelser af danske nyhedsmediers rettigheder.

”Påbuddet er en ophavsretlig sejr, blandt andet fordi vores erfaring i RettighedsAlliancens viser, at blokering af ulovlige tjenester afleder et gennemsnitligt fald på 75% i antallet af besøgende,” siger direktør for RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund.

Påbuddet er en ophavsretlig sejr, blandt andet fordi vores erfaring i RettighedsAlliancens viser, at blokering af ulovlige tjenester afleder et gennemsnitligt fald på 75% i antallet af besøgende

Direktør for RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund

Det er dog ikke alene ophavsretlige krænkelser, der med blokeringen sikres imod – men også underminering af mediernes forretningsmodeller.

En blokering vil nemlig også effektivt hindre pengestrømme i at lande i hænderne på kriminelle bagmænd. Den blokerede, ulovlige internettjeneste har blandt andet tjent penge på annonceindtægter fra besøgende på hjemmesiden – indtægter, som danske nyhedsmedier går glip af.

Internettjenesten har, som eksempel, placeret annoncer i forbindelse med artikelkopierne, hvilket betyder, at tjenesten har modtaget annonceindtægter, når brugere har læst artiklerne på tjenesten. De danske nyhedsmediers forretningsmodel er dermed blevet undermineret, og de kriminelle bagmænd har tjent penge på danske nyhedsmediers journalistiske investering og publicistiske arbejde.

Brancheorganisationen Danske Medier er meget tilfredse med rettens kendelse, der bidrager til håndhævelsen af mediernes ophavsrettigheder:

”Det er dyrt at producere troværdig, oplysende og uafhængig journalistik, og der er derfor stort behov for at stoppe den ulovlige udnyttelse af mediernes indhold, som undergraver mediernes økonomi og dermed muligheden for en fortsat nyhedsproduktion. Derfor er vi i Danske Medier meget tilfredse med rettens kendelse,” siger chefjurist i Danske Medier, Holger Rosendal.

Det er dyrt at producere troværdig, oplysende og uafhængig journalistik, og der er derfor stort behov for at stoppe den ulovlige udnyttelse af mediernes indhold, som undergraver mediernes økonomi og dermed muligheden for en fortsat nyhedsproduktion.

Chefjurist i Danske Medier, Holger Rosendal

Om RettighedsAlliancen
RettighedsAlliancen er en interesseorganisation, der repræsenterer mere end 100.000 danske rettighedshavere fra film-, musik-, tekst-, billed- og designbranchen. RettighedsAlliancen arbejder for at sikre fair forretningsvilkår og rammer for medlemmers produkter på digitale platforme, med det formål at sikre forretningsgrundlaget for deres fremtidige virke og eksistens. Læs mere på www.rettighedsalliancen.dk.

Om Danske Medier
Danske Medier er en brancheorganisation for de private danske medier. Vi kæmper for de journalistisk redigerede medier, det frie ord, den frie uafhængige presse og sunde rammevilkår for mediebranchen. Danske Medier tæller knap 300 medlemmer og næsten 900 medietitler. Læs mere på www.danskemedier.dk.

Kontaktoplysninger for uddybende kommentarer
Danske Medier, Christoffer Lehmann, tlf. 28 96 53 56 
RettighedsAlliancen, Sofie Guldager Rafn, tlf. 22 10 08 25

Mest læste

Læs også

Gå-hjem-møde om afslørende journalistik

Danske Medier inviterer medlemmerne til gå-hjem-møde 30. september. Her vil journalisterne Asger Havstein Eriksen og Morten Halskov fra Fagbladet 3F fortælle om arbejdet med afsløringerne af slumlejre i Padborg, der hviler på et tungt og imponerende stykke gravearbejde.

Årets nomineringer til Prix Radio

Her er de nominerede til Prix Radio 2019 i kategorierne: Årets podcast, Årets nyskabelse, Årets dokumentar og dokumentariske feature, Årets Radioprogram, Årets Morgenflade, Årets musikprogram, Årets vært/værtspar, Årets Interview – Den gode samtale, Årets Interview – Den kritiske, Årets nyheds- / Aktualitets-program, Årets radiopersonlighed, Årets Lytterinddragelse, Årets øjeblik, Årets satire, Årets kommercielle samarbejde og Årets promotion, Årets reklame, Årets event.

Redaktørernes Dag – nu med samtalesaloner og særudgave af Presselogen

Den årlige konference for redaktører ”Redaktørernes Dag 2019” afholdes i år 12. november på Kvægtorvet ved TV 2 i Odense. Konferencen er en ny og fokuseret udgave af mediebranchens traditionsrige fætter-kusine-fest i Svendborg, Redaktørernes Døgn. I år bliver klog konstruktivitet og kærlig kollegialitet konferencens bærende søjler.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbreve

Modtag Aktuelt fra Danske Medier.

Danske Mediers nyhedsbreve giver dig aktuelt indhold fra og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder om events, gå-hjem-møder og kurser. Nyhedsbrevet Danske Medier kan herudover indeholde annoncer fra interessenter i mediebranchen. 

Danske Medier udkommer med følgende nyhedsbreve: 

  • Nyhedsbrevet Danske Medier udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.
  • Nyhedsbrevet Digitalt udkommer hver fredag i lige uger, undtagen i ferieperioder.
  • Nyhedsbrevene Radio, Ugeaviser og Research, udkommer flere gange årligt, når der er relevant og aktuelt indhold.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev(e)