Landdistrikternes Fællesråd og Danske Medier: Christiansborg må sikre klarhed om ugeavisernes økonomi

Pressemeddelelse

Ugeaviser i hele landet risikerer at måtte dreje nøglen om som følge af de udskudte medieforhandlinger. Et stort tab for lokaldemokratiet og den lokale nyhedsdækning. Sådan lyder den fælles udmelding fra Landdistrikternes Fællesråd og Danske Medier, der efterlyser klarhed om ugeaviserne økonomi.

I dag er landets lokale ugeaviser samlet til årsmøde i Kolding. Højt på branchens dagsorden står faldende annonceindtægter som følge af både Covid-19 og techgiganternes årelange udhulning af markedet. Derfor lyder der nu en klar opfordring fra Landdistrikternes Fællesråd og Danske Medier til politikerne på Christiansborg om fra næste år at sikre klarhed om ugeavisernes økonomi.

De lokale ugeaviser er vigtige for sammenhængskraften i mange lokalsamfund. Landdistrikternes Fællesråd og Danske Medier er derfor bekymrede for, at de af flere omgange udskudte forhandlinger om en ny mediepolitisk aftale risikerer at strække sig så langt ind i næste år, at den ugeavispulje, som der ellers tegner sig bred politisk opbakning til, først vil komme til gavn i 2023.

Derfor appellerer Landdistrikternes Fællesråd og Danske Medier til, at politikerne giver et klart tilsagn om, at ugeavispuljen vil blive igangsat allerede med virkning fra og med 2022, sådan som det fremgår af regeringens udspil ”Tættere På”, der blev præsenteret før sommer.

Formand i Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard udtaler:

”De lokale ugeaviser spiller en afgørende rolle for sammenhængskraften, nyhedsformidlingen og lokaldemokratiet i de danske landdistrikter og lokalsamfund. De når ud til borgere med vigtige informationer og nyheder, som man ikke bliver præsenteret for andre steder. For detailhandelen og foreningslivet er de også en vigtig platform for at få kommunikeret om tilbud og muligheder i lokalsamfundet. Det vil på sigt kunne have negative og uoprettelige konsekvenser, hvis ugeaviserne lukker. Derfor opfordrer vi nu politikerne til at sikre klarhed om ugeavisernes økonomi fra 2022, så borgere i landdistrikterne også i fremtiden har adgang til lokale nyheder”, siger formand i Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Adm. direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, udtaler:

”Ugeaviserne er de medier, der geografisk kommer tættest på, hvor danskerne er. Under coronakrisen, hvor behovet for at holde sig orienteret om helt nære forhold som offentlig transport og institutioner steg, så vi, hvor vigtige de er. Det kommer vi også til at gøre i forbindelse med kommunalvalget, hvor de lokale medier alt andet lige er dem, som tager pulsen på det lokale demokrati. Hvis ugeaviserne begynder at lukke, efterlader det demokratiske huller i danmarkskortet. Det er derfor, at vi nu kommer med en klar opfordring til Christiansborg om at få leveret på den politiske vilje, som jo i høj grad er tilstede”, siger adm. direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup.

Landdistrikternes Fællesråd og Danske Medier har sammen to konkrete forslag til de kommende medieforhandlinger, der skal styrke den lokale nyhedsdækning i Danmark:

  • At der etableres en pulje på 25 mio. kr. årligt i fem år til lokale ugeaviser, der har været hårdt ramt af faldende annonceindtægter bl.a. som følge af corona.
  • At lokale og regionale medier hjælpes i deres udvikling og digitale omstilling i form af en midlertidig udviklingspulje på 100 mio. kr. over fire år.

Læs også

Ny rapport: Rekordhøj vækst i digital annonceomsætning er gode nyheder, men techgiganter indtager stadig større markedsandele

Friske tal fra rapporten “Online Markedsstatistik 2021” af Danske Medier og Kreativitet & Kommunikation viser en markant fremgang på det digitale annoncemarked i 2021. Udviklingen står i kontrast til et coronaramt 2020, hvor stigningen i annonceomsætning fra 2019 til 2020 var meget beskeden. Samtidig udgør techgiganters markedsandele over halvdelen af den digitale omsætning. Det advarer Danske Medier mod og opfordrer Folketinget til at følge i EU’s spor og stramme grebet om big tech.

Høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov om delvis undtagelse af den uafhængige task force vedrørende Scandinavian Star fra reglerne i lov om offentlighed i forvaltningen m.v.

Danske Medier har med tak modtaget Justitsministeriets høringsbrev af 15. marts 2022 med opfordring til at fremkomme med bemærkninger til lovforslaget om delvis undtagelse af den uafhængige task force om reder-, ejer- og forsikringsforholdene vedrørende Scandinavian Star fra reglerne i lov om offentlighed i forvaltningen m.v.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev