Fælles udtalelse fra Dansk Journalistforbunds formand og Danske Mediers adm. direktør.
Dansk Journalistforbund og Danske Medier finder det glædeligt, at partilederne for fem af Folketingets partier tirsdag kom med et klart budskab om, at offentlighedsloven skal ændres snarest muligt, så der skabes åbenhed om den politiske beslutningsproces.
De politiske ledere for Radikale, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet havde tirsdag inviteret justitsministeren til en forespørgselsdebat i Folketingssalen.
Samtidigt fremsatte de fem partier et forslag til vedtagelse. Dette forslag blev torsdag nedstemt af regeringen og Socialdemokratiet.
-Det er af stor betydning, at de fem partier i enighed har fremsat et forslag, som i klar tale fortæller, hvordan man ser offentlighedsloven ændret. Det er et stærkt signal, at partierne forpligter sig selv til efter et valg, når der skal skrives regeringsgrundlag, udtaler Morten Langager, adm. direktør i Danske Medier.
Dansk Journalistforbund og Danske Medier havde gerne set, at offentlighedsloven allerede blev ændret før det kommende valg og beklager, at regeringen trods løfter i regeringsgrundlaget om lempelser i ministerbetjeningsreglen ikke støttede dagsordensforslaget fra de fem partier.
-Åbenhed er afgørende for demokratiet, både for borgerne og medierne. Og derfor er vi helt enige med de fem partier om, at regeringens udspil om ministerbetjeningsreglen var helt uacceptabelt. Selv blandt eksperter var der tvivl om, hvorvidt udspillet overhovedet ville give mere åbenhed”, udtaler Lars Werge, formand i Dansk Journalistforbund.
Dansk Journalistforbund og Danske Medier sætter stor pris på, at partierne også har sat fokus på folketingspolitikerreglen, på overholdelsen af svartiderne og på de mange offentlige selskaber, der administrativt er blevet undtaget fra offentlighedsloven.