Kommentar fra Danske Medier
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST) har stillet spørgsmålstegn ved, at en række medier har afvist at dække bandet Volbeats koncerter og musikudgivelser. I Danske Medier mener vi, at det er en vildfarelse, at der skulle være tale om konkurrencebegrænsende adfærd, som KFST antyder.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST) har stillet spørgsmålstegn ved, at en række medier har afvist at dække bandet Volbeats koncerter og musikudgivelser. KFST mener, at der kan være tale om en boykot, der er forbudt efter konkurrencelovens regler. Mediernes modvilje har imidlertid udgangspunkt i Volbeats forsøg på at afskære – eller i hvert tilfælde besværliggøre – visse mediers adgang til at anmelde bandets musik.
Danske Medier er uforstående over for KFST’s tilgang til frie og uafhængige redaktionelle medier. Vi mener, at det er hævet over enhver diskussion, at redaktøren i overensstemmelse med det almindelige princip om redaktørens ret til at redigere mediet, som udgangspunkt er berettiget til at beslutte, hvad man vil bringe i mediet.
Ingen kan kræve omtale. Lige så klart er det, at ingen som udgangspunkt er forpligtet til at medvirke til mediernes dækning af et emne. Men medierne skal ikke acceptere urimelig forskelsbehandling, uanset om der er tale om en minister, der nægter at give interview til et enkelt medie, eller en musikgruppe, der forsøger at chikanere enkelte medier, hvis anmeldelser man ikke bryder sig om.
De danske medier har generelt rimelige arbejdsvilkår, men medierne råber op og siger fra, når de forhindres i at drive den frie og uafhængige journalistik, som er mediernes eksistensberettigelse.
En vildfarelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
En samlet mediebranche kan og skal sige fra, når enkelte myndigheder eller virksomheder forsøger at opstille urimelige begrænsninger for journalistikken. Tilsvarende siger vi også fra over for den eksisterende offentlighedslov, der opstiller urimelige begrænsninger for adgangen til information.
Vi i Danske Medier vil ikke acceptere, når tiltag knægter ytrings- og informationsfriheden. Og når medierne modsætter sig – enkeltvis eller i samlet flok – er det en vildfarelse, at der skulle være tale om konkurrencebegrænsende adfærd, som KFST antyder. Der er derimod tale om en helt legitim reaktion på Volbeats forsøg på, at lægge sten i vejen for mediernes frihed til at vælge, hvad man ønsker at dække og hvordan, ud fra almindelige og saglige nyhedskriterier.
Pressenævnet har kompetence til at bedømme mediernes indhold og handlemåde. Det er ikke en sag for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.