Phone_presse
 

Dansk rapport dokumenterer: Platformenes dataindsamling er konkurrenceforvridende

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST) har undersøgt de store platformes dataindsamling og påviser, at deres praksis i dag kan være konkurrenceforvridende. Analysen dokumenterer, at den omfattende sporing på de digitale platforme skaber barrierer, der gør det svært for andre at udfordre techgiganterne. Og det skader mulighederne for innovation og fører til højere priser for forbrugere og annoncører.

Adm. direktør i Danske Medier udtaler:

– Det glæder os at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med deres rapport er med til at skabe øget fokus på mediernes udfordringer og den konkurrenceforvridning, som platformenes massive dataindsamling og lukkede procedurer medfører. Vi håber, at undersøgelsens resultater på sigt kan være med til at skabe mere fair markedsvilkår, siger Louise Brincker, adm. Direktør i Danske Medier.

Rapporten påpeger, at det påvirker konkurrencen, når platforme ikke tilbyder virksomheder adgang til data om deres kunder, og heller ikke giver forbrugerne mulighed for at forstå, overskue og sælge deres data til andre virksomheder.

Ved på den måde at sætte sig på dataene, giver platformene sig selv en urimelig fordel. Både når det handler om innovation og nye produkter, og når det handler om markedsføringen af deres allerede eksisterende.

Konsekvenser for danske forbrugere

Platformenes omfattende dataindsamling kan have uhensigtsmæssige konsekvenser for forbrugere, idet de risikerer, at platformene får adgang til følsomme oplysninger om dem, eller at de anvender deres viden til formål, som forbrugerne ikke føler, de har sagt ja til. Data kan også bruges til prisdiskrimination, hvor virksomheder bruger data om forbrugerne til at prissætte det samme produkt forskelligt.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har specifikt undersøgt, hvilke data der indsamles af Apple, Amazon, Facebook, Microsoft og Google, samt hvordan disse data efterfølgende anvendes til at målrette indhold til brugerne. Konkret fremhæves det, at Google indsamler data om brugerens adfærd via styresystemer og browsere, og dermed har unikke muligheder for at følge brugernes fysiske og digitale adfærd hele vejen fra de vises en annonce til de foretager et eventuelt køb samt, at Facebook indsamler oplysninger om, hvilke artikler forbrugerne læser; deres interesser, helbred, rejser, indkøb, bolig og indkøb.

20180905_U7A8741_SH

Allan Sørensen
Digital chef

as@danskemedier.dk
Mobil: 27 83 46 01
Dir. tlf: 33 97 42 81

Læs også

Unge skal have adgang til troværdig information – både nu og i fremtiden

I august 2024 gennemførte regeringen en ministerrokade, som vil få stor betydning for, hvordan vi som samfund håndterer både mulighederne og udfordringerne med ny teknologi. Danmark fik en ny digitaliseringsminister, Caroline Stage Olsen, og techområdet blev for første gang samlet under et ministerium. Med det har regeringen taget endnu et vigtigt skridt i anerkendelsen af teknologiens betydning for vores samfund og behovet for regulering.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev