danskemedier_2019
 

Kommentar: Et pluralistisk mediebillede er afgørende for lige adgang til oplysning

I starten af denne uge udkom Kulturministeriet med en Kort Nyt-rapport vedrørende nyhedsabonnementer. Rapporten viser, ikke overraskende, at der er forskel på, hvem der tegner abonnement, og hvem der i højere grad opsøger gratis nyheder. Understøttelsen af et pluralistisk medieudbud er derfor afgørende for lige adgang til oplysning.

Kulturministeriets rapport kommer i slipstrømmen af Reuters News-rapporten ‘Journalism, Media and Technology Trends and Predictions 2021’ og RUC’s ’Danskernes brug af nyhedsmedier 2021’. Samlet set tegner rapporterne et billede af, at viljen til at betale for nyheder er stabil, men at der samtidigt er en bekymring for, om betalingsmure og abonnementsmodeller kan være med til at skævvride adgangen til nyheder på baggrund af blandt andet indkomst og uddannelsesniveau.

”Danske Medier er ikke overrasket over rapporternes konklusioner, da rådighedsbeløb og vaner i omgangskreds og familie altid har haft indflydelse på, hvorvidt man er villig til at betale for nyheder eller foretrækker dem gratis. Vi oplever, at medievirksomheder globalt og i Danmark i den grad arbejder med både forretningsmodeller og formater, der henvender sig til forskelligartede målgrupper. Det er således det samlede mediebillede – med eks. landsdækkende dagblade, lokale radiostationer, ugeaviser og specialmedier – man må tage i betragtning for at få et retvisende billede af danskernes adgang til oplysning”, siger adm. direktør Mads Brandstrup på baggrund af rapporterne.

Selvom andelen af danskere, der abonnerer på trykte aviser, netaviser eller nyhedssider, ligger stabilt omkring de 22%, er der naturligt et løbende behov for at udvikle forretningsmodeller, der bedst muligt imødekommer brugerne. Under Coronaepidemien har vi set en stigende forståelse blandt danskerne til at man skal betale for nyheder, og selvom nyheder er i konkurrence med både globale streamingtjenester og gratis tilbud fra DR og TV 2, er der en stigende tendens til at danskerne anerkender, at nyheder er essentielle for et velfungerende samfund.

Ifølge Reuters rapport er ca. halvdelen af mediecheferne globalt bekymrede for, om den rene abonnementsmodel kan være med til at skævvride adgangen til nyheder. Her er videreudvikling af måder at annoncere på et centralt fokus blandt medievirksomheder, også i Danmark, hvor mange medier ligeledes eksperimenterer med eksempelvis borgerinddragelse, community-building eller særlige initiativer for udsatte målgrupper. Og her er en investering nødvendig, siger Mads Brandstrup:

”Det er bestemt ikke kun DR, der laver gratis indhold til danskerne, og der er brug for at investere i de medier, der særligt lokalt er i gang med at omstille sig digitalt - med alt, det indebærer. Abonnementsmodellen passer til nogle medievirksomheder, hvor det for andre medier kan give mening med et øget fokus på innovation inden for annoncering eller formater såsom podcast for at ramme deres målgruppe bedst muligt – eksempelvis, når det handler om de helt unge, eller ikke-dansksprogede nyhedsbrugere. Det afgørende er, at vi med et kommende medieforlig får justeret mediestøtten og sikrer fair konkurrence, der understøtter et pluralistisk medieudbud, så vi ikke overlader dem, der ikke kan betale for nyheder til statsejede medier og amerikanske techgiganter.”

Kontakt

Mads Brandstrup

mab@danskemedier.dk
Mobil: 92 82 32 84

Læs også

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev