Pressemeddelelse
Danske Medier ønsker, at journalister også beskyttes af den ændring i straffeloven, som regeringen har foreslået. Ændringen indebærer hårdere straffe for trusler, der har baggrund i ytringer i den offentlige debat. Foreningen understreger samtidig, at ændringen bør formuleres, så der ikke kan være tvivl om, at den hårdere straf naturligvis også gælder, når journalister formidler nyheder til offentligheden. Og altså ikke kun, når de deler deres egne holdninger og synspunkter.
Danske Medier har afgivet høringssvar vedrørende lovforslag om ændring af straffeloven. Her har foreningen bemærkninger til tilføjelserne til straffelovens § 119 og § 266. Begge tilføjelser skal skærpe straffen for trusler, som har baggrund i lovlige ytringer i den offentlige debat. Foreningen støtter en tydelig afstandtagen til trusler mod enhver, der deltager i den offentlige debat, men har ikke en holdning til det konkrete strafniveau.
Danske Medier mener, at det er afgørende, at ændringen ikke kun beskytter journalister, når de deler egne holdninger og synspunkter, men også når de videreformidler redaktionelle historier på fx de sociale medier.
”Medier og journalister er rigtig meget i skudlinjen på de sociale medier. Det er en del af deres demokratiske ansvar at komme bredt ud med deres journalistik, men for den enkelte journalist indebærer det, at hun personligt kan blive voldsomt eksponeret og fx kædet sammen med emner, der fremkalder stærke reaktioner og desværre også trusler”, udtaler adm. direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup.
Mads Brandstrup
Administrerende direktør hos Danske Medier
mab@danskemedier.dk
Mobil: 92 82 32 84
Dir. tlf: 33 97 40 00