Mediernes Årsdag

Mediernes årsdag handler om det stadig større ansvar, man som medie skal løfte i et digitalt samfund.

Dagen sætter fokus på perspektiver og fagligheder, der kan løfte det redaktionelle ansvar på nye demokratiske og kommercielle betingelser.

Resultaterne fra ny medieforskning præsenteres, mens danske og internationale keynotes kaster lys over det digitale demokrati. Og sidst, men ikke mindst sætter to ekspertpaneler fokus på, hvad det hele kommer til at betyde for et dansk medie.

Program for Mediernes Årsdag 2020

Mediernes Årsdag 2020 stiller skarpt på, hvordan man som medie kan tage ansvar i et demokrati med algoritmer og AI. Med talere, der spænder over både den journalistiske, den politiske og den teknologiske faglighed, kaster dagen lys over både udfordringer og muligheder i mediebranchen.

Årets program består af to blokke med keynotes, der kan belyse den teknologiske og demokratiske udvikling og paneldebatter, der diskuterer konkrete bud på, hvordan man som medie kan løfte det publicistiske ansvar over for borgerne på de nye digitale præmisser.

Mediernes Årsdag
Mediernes Årsdag

Demokratisk Ansvar

Med afsæt i to keynotes med internationalt udsyn bliver vi klogere på det moderne medieansvar og forskelle i niveauet af tillid til medierne. Vi bliver præsenteret for ekspertviden om politisk misinformation, og så diskuterer vi mediernes muligheder for at tage ansvar i et demokrati, hvor sociale medier og algoritmer udøver stadig større indflydelse.

Algoritmer og AI

Hvilken betydning får den stadig større udbredelse af AI og algoritmer for demokratiet og samfundet? Og hvori består udfordringerne og mulighederne for de publicistiske medier?

I denne blok går vi i dybden med den teknologiske udvikling, og hvordan man som medie kan arbejde proaktivt med den, så det giver mening både redaktionelt og kommercielt.

5760406-512

De tager ordet på Mediernes Årsdag

Lykke Friis grafik til Mediernes Årsdag

Lykke Friis

Lykke Friis er specialist i europæisk politik med særligt fokus på Tyskland. Hun er Direktør for tænketanken ”Europa”, tidligere Tysklandskorrespondent for Berlingske Tidende, tidligere prorektor ved Københavns Universitet, tidligere formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister. Hun har udgivet adskillige bøger om EU og Tyskland og sidder i dag i en række europæiske tænketanke. Lykke Friis er en flittigt brugt ekspert af tv og radio.

Anne Applebaum

Anne Applebaum er journalist, pulitzerprisvindende forfatter og lektor ved London School of Economics. Hun er desuden en af de ledende kræfter i et program om misinformation og moderne propaganda – det såkaldte LSE Arena. Herfra har hun unik viden om international politisk misinformation; fra syriske flygtningen til Putins demokratiundergravende kampagner.

Anne er klummeskribent for Washington Post og fast skribent på The Atlantic. Tidligere har hun dækket kommunismens kollaps og udviklingen af civilsamfundet i Central- og Østeuropa.

Anne Applebaum headshot_sh

Keynote

Radek Sikorski headshot_sh

Keynote

Radek Sikorski

Radosław ‘Radek’ Sikorski er ekspert i geopolitik. Som Polens udenrigsminister fra 2007 til 2014 var Radek underskriver af Lissabontraktaten og lancerede sammen med Carl Bildt EU Eastern Partnership. Sikorski er også manden bag the European Endowment for Democracy. Han var formand for det polske parlament fra 2014 til 2015, og i juni 2019 blev han valgt til Europa-Parlamentet, hvor han kommer til at sidde i Foreign Affairs Komiteen. Han har også en fortid som polens forsvarsminister fra 2005 til 2007.

Sikorski har et personligt forhold til den stadig større, digitale overvågning, som magthavere kan blive ramt af. I 2014 udgav et polsk magasin indhold fra ulovligt optagede samtaler mellem Sikorski og den tidligere polske finansminister, Jacek Rostowski.

Applebaum og Sikorski vil fra hver deres perspektiv – det journalistiske og det politiske – slå ned på udviklingen i vores demokrati. De har begge et indgående kendskab til europæisk politik og vil i deres keynotes levere perspektiver på udviklingen i demokratiet og de nye udfordringer, vi står over for. Deres oplæg bruges som afsæt til en kvalificeret diskussion af, hvad udviklingen betyder for redaktionelle, kommercielle medier. 

Claes de Vreese

Claes de Vreese er ekspert i det digitale demokrati og har en unik viden om udviklingen i borgernes opfattelse af medierne. Han er professor og Chair of Political Communication ved Amsterdam School of Communication Research på Amsterdams Universitet, hvor han også er Faculty Professor for AI, data and democracy. Han er desuden tilknyttet som professor på SDU.

Claes er grundlægger og leder af Center for Politics and Communication. Han forsker i medier, offentlig opinion, vælgeradfærd, data og AI i demokratiske processer. Claes er desuden president elect for the International Communication Association.

Claes’ keynote tager udgangspunkt i dugfriske studier af samfundets beslutningsprocesser, som i stigende grad bliver truffet på baggrund af automatiserede processer. Hvordan opfatter borgerne AI og automatiserede beslutningsprocesser? Hvordan afviger opfattelserne i mellem forskellige grupper?

Og hvordan udmønter det sig, når det kommer til borgernes opfattelse af medier? 

Claes de Vreese 1

Keynote

Kim-Andersen-ConvertImage

Oplægsholder

Kim Andersen

Kim Andersen forsker i folks nyhedsbrug og dets betydning for deres politiske viden, holdninger og adfærd. Han er adjunkt ved Center for Journalistik på SDU og tilknyttet forsker ved Institutionen för journalistik, medier och kommunikation ved Göteborgs Universitet.

Kims oplæg vil sætte fokus på tilliden til de danske nyhedsmedier. Kim og hans forskerkolleger har med afsæt i en række forskellige datakilder vist, hvordan tilliden til danske journalister og nyhedsmedier igennem tiden har været stabil – og at der ikke er nogen generel tendens mod, at den skulle være aftagende. Samtidig kan de variationer på tværs af medietyper og danskernes præferencer, som Kim og hans kolleger har afdækket, bidrage med værdifulde indsigter til debatten om tilliden til medier.

Lord Michael Dobbs

Årets festtaler er forfatteren bag House of Cards, Lord Michael Dobbs. Michael Dobbs er medlem af overhuset og har været på overarbejde med de konstitutionelle udfordringer, som Storbritannien gennemlever i forbindelse med Brexit.

Michael Dobbs har en baggrund som stabschef for Margaret Thatcher, hvad der da også inspirerede ham til at skrive House of Cards.

Han er tidligere vært på BBC’s politiske udenrigspolitiske program Despatch Box, klummeskribent på The Mail on Sunday og for the Express.

Michael Dobbs var desuden redaktør på the Boston Globe under Watergate-skandalen og mod slutningen af Vietnamkrigen. Han var ansvarlig for forsiden, den dag Præsident Nixon trådte af som præsident:

”The rest of the newsroom was drinking champagne while I was sweating over the American Constitution. I never got to find out whether they were celebrating or drowning their sorrows.”

Lord Michael Dobbs

Michael Dobbs har en fascinerende historie – og en sjælden indsigt – i feltet mellem politik, journalistik og demokrati.

Michael Dobbs r2hres_sh

Festtaler

5760406-512

Paneler på Mediernes Årsdag

Ansvar og selvjustits i den danske mediebranche

Søren Sandfeld Jakobsen

Søren Sandfeld Jakobsen fokusområde som forsker er digitale medier og tjenester. Han er særligt optaget af den måde, nye teknologier påvirker reguleringen af publicistiske medier, som ofte oplever udfordringer i forbindelse med den digitale udvikling.

Søren er professor i medie- og IT-ret ved CBS, og deltidsadvokat i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

Mette Østergaard

Mette Østergaard har siden 2018 været chefredaktør på Berlingske, hvor hun har drevet digitale forandringer – og medarbejdere. Hun har en unik indsigt i, hvordan publicistiske medier kan forholde sig til den digitale udvikling, så vi også fremover har frie medier, der tager ansvar for demokratiet.

Mette Østergaard har tidligere været politisk redaktør på Politiken og chefredaktør på TV2 News.

Jacob Mollerup

Jacob Mollerup er journalist og mediekommentator; fagredaktør for Samfund og Erhverv på Trap Danmark og ejer af Mollerup Medier, hvor han bl.a. rådgiver om medieetik og selvjustits.

Jacob var desuden seernes og lytternes redaktør på DR i mere end 10 år samt formand for publicistklubben fra 2013 til 2016. Han er også tidligere chefredaktør på Dagbladet Information.

Mollerup er uddannet cand.polit. 1981 og blev 1983 erhvervsreporter på Politiken, hvor han også har været redaktionschef.

Karin Pettersson

Karin Pettersson er kulturchef på det svenske Aftonbladet og tidligere director of public policy hos Schibsted, som er Norges største mediekoncern.

Karin er desuden grundlægger af Fokus, som i dag er et af Sveriges ledende nyhedsmagasiner. I 2016 til 2017 var hun Nieman Fellow på Harvard.

I 2018 skrev hun bogen “internet är trasigt” samme med Martin Gelin. Bogen blev nomineret til Augustpriset, som er en af Sveriges store bogpriser.

Medieansvar i det digitale samfund

Christina Blaagaard

Christina Blaagaard er CEO for Teknologiens Mediehus, der råder over ni specialmedier inden for teknologi, en rekrutteringsvirksomhed, reklamebureau og event aktiviteter. Christina er desuden tidligere digital koncerndirektør i Bonnier, digital udviklingschef i Berlingske Medier og før det mangeårig journalist og redaktør. Medlem af bestyrelsen i Danske Medier.

Andreas Marckmann Andreassen

Andreas Marckmann Andreassen er digital redaktør og nyhedschef på Fagbladet Journalisten. Han har netop afsluttet et fellowship i automatiseret journalistik på Syddansk Universitet, hvor han rejste verden rundt og interviewede 60+ kilder. Resultatet bliver en bog med de bedste råd, styrker, svagheder og fejl i automatiseringen af medierne. Bogen forventes ude i september 2020 på dansk og i 2021 på engelsk.

Andreas Marckmann Andreassen er desuden forfatter til “Håndbog i EU for journalister” (2011, 2014, 2018) og medforfatter til “Etik for journalister på nettet” (2014).

Gert N.H Laursen

Gert H. N. Laursen har arbejdet med digitalisering og kunstig intelligens i over 25 år. Han har skrevet nationale og internationale bøger om, hvordan information og teknologi kan bruges som en strategisk ressource. Han er tidligere blevet kåret som Global Thought Leader indenfor ‘Customer Intelligence’ af IBM.

Gert er Cand. Merc. og MBA og udvikler også selv løsninger baseret på kunstig intelligens.

Martin Ruby grafik

Martin Ruby

Martin er politisk chef for Norden og Benelux i Facebook. Han har været i Facebook siden starten af 2018 og arbejdede før dette mange år i dansk politisk på Christiansborg og i flere forskellige ministerier – bl.a. som særlig rådgiver for Søren Pind. Martin har også arbejdet tre år for Google i 2012-2015.

5760406-512

Medier tilmeldt Pressenævnet tager ansvar for indholdet

Vi tager ansvar for vores indhold

25 maj. 2019 lancerede Danske Medier mærkningsordningen: Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt Pressenævnet. Med mærkningsordningen ønsker Danske Medier at give journalistisk redigerede medier en mulighed for at synligøre det ansvar, som de tager hver eneste dag.

Flere danskere bruger de sociale medier som nyhedskilder, men det er tjenester, som ikke tager ansvar for det de publicerer.

Derimod tager de journalistiske medier ansvar for det indhold, de bringer. På de journalistisk redigerede medier er der ansat en ansvarshavende chefredaktør, der står til ansvar for indholdet, træffer valg og handler – også, når der opstår fejl.

Læs mere om mærkningsordningen i denne pressemeddelelse.

Tilmeld Mediernes Årsdag

Mediernes Årsdag 
Mandag 7. september 2020
Kl. 13.00-17.00.

Festmiddag
Efter årsdagen er der festmiddag samme sted med deltagelse af mediedirektører, chefredaktører, politikere og erhvervsledere.
Kl. 17.30-21.00.

Afterparty

21.00