Whistleblower
 

Danske Medier: Der skal være åbenhed og indsigt i whistleblower-sager

Danske Medier har afgivet høringssvar til Justitsministeriet vedrørende et lovforslag om beskyttelse af whistleblowere. 

Det er afgørende for den demokratiske debat og kontrol, at såvel offentlige som privat ansatte tør stå frem med oplysninger om kritisable og ulovlige forhold på deres arbejdspladser. Danske Medier er optaget af, at der er åbenhed og indsigt i de faktuelle oplysninger i sager af offentlig interesse, ligesom lovgivningen skal sikre beskyttelse og en klar retstilstand. 

Offentlighed om whistleblower-sager er begrænset  

Lovforslaget indfører en vidtgående tavshedspligt, der har til formål at beskytte whistleblowerens identitetLovforslaget går efter Danske Mediers opfattelse videre end nødvendigt, idet tavshedspligten skal omfatte samtlige oplysninger, der indgår i indberetningen 

Oplysningerne vil heller ikke være undergivet aktindsigt efter offentlighedsloven eller miljøoplysningsloven. I et forsøg på at afbøde offentlighedens manglende adgang til indsigt, har Ministeriet indført en pligt for offentlige myndigheder til at oplyse om den generelle aktivitet ifm. deres whistleblowerordning 

Men dpligten alene indebærer summariske oplysninger, vil effekten være minimal. Danske Medier har derfor opfordret til, at ministeriet genovervejer indholdet af offentlighedsordningen, således at den rent faktisk vil give offentligheden en indsigt i de whistleblowersager, som er af samfundsmæssig interesse 

Der eksisterer en stor usikkerhed og utryghed blandt offentlige ansatte om bl.a. grænserne for deres ytringsfrihed, herunder risikoen for repressalier, hvis de går ud i offentligheden med deres viden.  

Offentligt ansattes ytringsfrihed bør lovfæstes  

Spørgsmålet om offentligt ansattes ytringsfrihed har løbende været genstand for drøftelseDer eksisterer en stor usikkerhed og utryghed blandt offentlige ansatte om bl.a. grænserne for deres ytringsfrihed, herunder risikoen for repressalier, hvis de går ud i offentligheden med deres viden.  

Usikkerheden skyldes bl.a. manglende overblik over reglerne samt det forhold, at reglerne og retsprincipperne ikke er fastsat i en særskilt lov. Denne usikkerhed bliver desværre ikke mindre af, at lovforslaget indfører et krav om, at whistleblower som udgangspunkt skal anvende en whistleblowerordning, før en eventuel offentliggørelse fx via medierne kan komme på tale.  

Danske Medier mener, at dette er uholdbart og har derfor igen opfordret til, at de eksisterende regler og retsprincipper om offentligt ansattes ytringsfrihed lovfæstes. En anbefaling, som i øvrigt gentages i Ytringsfrihedskommissionens betænkning fra 2020.  

Læs også

Unge skal have adgang til troværdig information – både nu og i fremtiden

I august 2024 gennemførte regeringen en ministerrokade, som vil få stor betydning for, hvordan vi som samfund håndterer både mulighederne og udfordringerne med ny teknologi. Danmark fik en ny digitaliseringsminister, Caroline Stage Olsen, og techområdet blev for første gang samlet under et ministerium. Med det har regeringen taget endnu et vigtigt skridt i anerkendelsen af teknologiens betydning for vores samfund og behovet for regulering.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev