1-1-o9otz529dbvt3pbmpbafsqpe5lxjqcytae9zn9ug4k
 

Danske Medier bifalder kulturministerens udmelding og tager ham på ordet: Der er brug for akut handling

Pressemeddelelse

Det er gode nyheder for lokaljournalistikken, at den lovede pulje til ugeaviserne ifølge kulturministeren er lige på trapperne. Det mener brancheorganisationens adm. direktør, der samtidig har en opfordring til regeringen.

I flere år har Christiansborg lovet at frigive midler til de lokale ugeaviser rundt om i Danmark i form af den såkaldte ugeavispulje. Behovet for den lovede håndsrækning er meget stort, da usikkerhed på grund af krisetider rammer de lokale medier, herunder ugeaviserne, særligt hårdt i form af stigende priser og faldende annonceindtægter oveni i en omfattende digital omstilling.

Ifølge Danske Mediers adm. direktør Mads Brandstrup er lokalmedier helt afgørende demokratisk infrastruktur for borgerne i de mindre byer og landdistrikterne, der både oplyser, skaber debatter og bidrager til sammenhængskraften på tværs af landsdele. Men regional- og lokalmedier er særligt udsatte og følsomme overfor tidens udfordringer og ændringer i forretningsudviklingen. Derfor har brancheorganisationen arbejdet længe på at få politikerne til at frigøre midler til ugeaviserne.

Netop i dag fortæller kulturminister Jakob Engel-Schmidt i et interview med Avisen Danmark, at puljen nu er på vej, og at ugeaviserne derfor kan ånde lettet op. Konkret afsætter regeringen i finansloven for 2023 en pulje til ugeaviserne på 43,1 mio. kr. for at sikre den videre eksistens af lokalmedier i Danmark. Kulturministeren udtaler i Avisen Danmark:

"Det er vigtigt, at der findes lokalmedier i hele Danmark. De er med til at binde Danmark sammen og skabe et fællesskab om de vigtige historier fra dagligdagen i Danmark."

Det er rigtig godt nyt for lokaljournalistik og nærdemokrati, mener Mads Brandstrup. Han understreger samtidig, at det haster med at få puljen ud og leve:

“Vi er meget glade for, at regeringen har lyttet til branchen og nu udviser reel handling ud fra løfterne. Der har alt for længe været behov for afklaring om den lovede håndsrækning til ugeaviserne, og det kan ikke gå hurtigt nok med nu at få midlerne ud på de lokale ugeavisredaktioner. De har ventet i flere år og har akut brug for støtten, der skal styrke oplysning og demokratisk debat udenfor de store byer,” siger den adm. direktør.

“I samme ombæring vil vi igen opfordre regeringen til, at omlægningen af mediestøtten også gennemføres hurtigst muligt, så vi får skabt mere ro og stabilitet om rammerne for at drive private medier i Danmark.”

Kontakt:

Josefine Anker
Presse- og kommunikationskonsulent
+45 61 77 08 43
joa@danskemedier.dk

Læs også

Sådan vindes kampen for troværdig informa­tion

Med historisk mange valg over hele verden og en stigning i des- og misinformation, befinder frie samfund og publicistiske medier sig i en brydningstid. Vi kan ikke tage troværdig information for givet. Vi skal aktivt kæmpe for den – for demokratiets skyld.

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev