Dicle og Kira grafik
 

Vi har akut brug for politisk handling til at tvinge techgiganterne til ansvarlig adfærd

Debatindlæg

Takket være historisk lovgivning fra EU er Danmark nu klædt godt på til kampen mod techgiganterne. Med politisk vilje og handling til at tøjle techvirksomhederne kan Danmark værne om samfundet og befolkningen. Men hvorfor tøver vi? Det spørger Dicle Duran Nielsen, adm. direktør i Danske Medier, og Kira Marie Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet, om.

Den seneste tids øjenvidneberetninger om konsekvenserne ved at lade techgiganterne fortsætte deres indtog på EU-markederne har ikke alene bekymret erhvervslivet, men også skræmt befolkningerne i EU-landene.

Techgiganterne indefra

“Vi skal sikre effektiv håndhævelse og straf overfor techgiganterne, der bryder reglerne. Hård regulering og sanktioner er den eneste effektive vej frem,” udtalte Lotte Rubæk, psykolog, efter at have siddet i Metas globale ekspertgruppe for selvskade, spiseforstyrrelser og selvmord, i Deadline den 20. marts 2024.

Lotte Rubæk havde besluttet sig for at udtræde af Metas ekspertgruppe, fordi hun kunne konstatere, at virksomheder som Meta, qua deres forretningsmodel, satte profit før alt andet, herunder før menneskers mentale sundhed og trivsel. Det kunne hun ikke være passivt vidne til. Meta glemte at få Lotte Rubæk til at underskrive en fortrolighedserklæring (“NDA”) inden hendes indtræden i ekspertgruppen. Derfor har vi nu fået indblik i de ellers hermetisk lukkede rum hos techgiganterne.

Når en appel om politisk indgriben kommer fra én med direkte indblik i skyggesiderne af de nådesløse forretningsmodeller, bør den ikke alene tages seriøst, men også føre til virkeliggørelse og strakshandling.

EU’s historiske regelpakker

Lotte Rubæk står ikke alene med sin appel om at standse techgiganternes hensynsløse adfærd via effektiv regulering og straf. Det er blandt andet derfor, at EU har opprioriteret indsatsen på det digitale område og forsynet medlemsstaterne med et historisk antal EU-regler, som kan hjælpe os i kampen mod techvirksomhederne.

Digital Markets Act, der sikrer retfærdige markeder, Digital Services Act, der beskytter brugere af tjenester deres grundlæggende rettigheder, og – senest – AI Act, der sikrer ansvarlig anvendelse af kunstig intelligens i EU.

EU’s historiske “reguleringstsunami” bør ses som en afgørende trædesten til at sikre handling mod techgiganterne, men regelpakkerne må ikke efterlades på perronen. EU-reglerne kræver behørig implementering for at få effekt – og det er politikerne i Danmark, der kan sikre effektiv lovhåndhævelse, så vi i praksis kan sætte ind over for tech.

Det betyder, at politikerne i Danmark ikke længere kan kigge afventende mod EU, når det kommer til håndhævelse og sanktioner som bøder og søgsmål. I EU fortsætter arbejdet for at sikre EU-markeder mod tech, men der skal dansk politisk handling til at håndhæve de EU-regler, vi allerede har fået foræret.

Kunstig intelligens intensiverer behovet for effektiv håndhævelse

Udviklingen i generativ kunstig intelligens går lynende stærkt. Det gør kun den brændende platform, vi står på i forhold til at tøjle techgiganterne, større.

Teknologien stiller os overfor vidtrækkende udfordringer, når det gælder spredningen af manipuleret indhold, deep fakes, des- og misinformation på techplatformene, som kan medføre fatale konsekvenser og påvirkning af politiske valg, befolkningens adgang til troværdig information og tilliden til de politiske institutioner – en alvorlig trussel for vores demokrati.

Med EU-regulering, herunder AI Act, hviler der nu et ansvar på vores nationale politikere, så de med implementering kan slå hegnspæle om vores grundlæggende værdier og rettigheder, herunder retten til eget indhold og menneskelig kreativitet.

Andre lande er godt i gang

Hvis vi – i forhold til handling – hæver blikket ud over Danmarks grænser, har vi den seneste tid set lovgivning blive udrullet samt flere store sager mod techgiganterne.

EU-Kommissionen har åbnet de første fem sager mod Apple, Google og Facebook-koncernen, og i lande som USA og Frankrig, er der søgsmål, hvor fx Google og ejerselskabet Alphabet er pålagt en historisk bøde på 250 millioner euro for at overskride de franske regler og udnytte mediernes indhold.

I Danmark har vi endnu ikke set effektiv håndhævelse af EU-reglerne eller sager som den franske. 

Det vil undre os, hvis techgiganterne får lov til at svinge taktstokken i Danmark og fortsætte deres konkurrenceforvridende adfærd, krænkelse af grundlæggende rettigheder og spredningen af manipuleret indhold til skade for demokratiet og befolkningen.

Psykolog Lotte Rubæk har ret i, at effektiv regulering og sanktioner er den rette vej frem.

Danmark har nu EU-redskaber til at tvinge techgiganterne til ansvarlig adfærd – men hvorfor tøver vi?

Kontakt:

Josefine Anker
Pressekonsulent i  Danske Medier
joa@danskemedier.dk
M: +45 61 77 08 43

Læs også

Velkommen til Danske Mediers Nyhedsbrev

Modtag AKTUELT fra Danske Medier

Danske Mediers nyhedsbrev giver dig aktuelt indhold fra- og viden om mediebranchen. Samtidig indeholder nyhedsbrevene holdninger og nyt fra Danske Medier – herunder en fast digital klumme og information om events og kurser. 

Nyhedsbrevet AKTUELT udkommer hver fredag i ulige uger, undtagen i ferieperioder.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet samtykker du til, at Danske Medier må sende dig de valgte nyhedsbreve via e-mail. Du kan til enhver tid trække samtykket tilbage. Afmelding kan ske ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevene eller skrive til  mail@danskemedier.dk. Du kan her læse mere om, hvordan vi håndterer dine personoplysninger.

Vælg nyhedsbrev